Ontmoetingsgroepen voor inwoners met beginnende dementie hebben nu hueigen bussen. Twee van hen knipten officieel het lint tussen de twee bussen door (foto) bij de feestelijke ingebruikname. Overigens kunnen ook andere organisaties de door de gemeente gefinancierde bussen gebruiken. Wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg was aanwezig bij Wijkcentrum Middenhof bij de feestelijke ingebruikname.
Participe ontmoetingsgroepen voor dagbesteding kunnen met de bussen leuke uitjes doen. Via Stichting ‘Mobiliteit voor Iedereen’ zijn er nu twee bussen voor negen personen in Amstelveen. Ze zijn voorzien van logo’s van lokale sponsoren. Chauffeurs van Roads Vervoer, een dagbestedingsproject gespecialiseerd in vervoer, brengen en halen hiermee de deelnemers van de Ontmoetingsgroepen.
Vrijdagmarkt
De bussen worden gebruikt voor de ontmoetingsgroepen (ook het Odensehuis), de dagbesteding voor (beginnend) dementerenden. Dat is op maandag, woensdag en vrijdag. Daarnaast worden ze gebruikt voor uitjes, naar bijvoorbeeld de vrijdagmarkt of een Amstelveens museum. Dat kunnen overigens ook uitjes zijn van andere groepen.
Ook de wandelgroep uit De Bolder gaat de bussen gebruiken. Die maakt van verschillende locaties een wandeling en gebruikt de bussen om iedere keer op een andere plaats te kunnen starten. Op veel van de wijkcentra wordt samen gegeten. Ook voor het vervoer hiernaartoe zijn de bussen een uitkomst. Met name in de donkere wintermaanden.
Voor de bussen zijn nog meer sponsoren nodig. Ook worden nog chauffeurs gezocht. U kunt dan een mail sturen naar m.strack.van.schijndel@participe.nu.
Ondanks deze allemaal goed bedoelde initiatieven van vrijwilligers en sponsoren voor beginnende dementerenden werkt het niet goed. Een heleboel worden niet bereikt, omdat het vreemd voor ze is. “ Ik ben nog niet gek, hoor!” De wijkverpleging ,de huishoudelijke hulpen, huisartsen , de vrijwilligers rennen zich rot , maar nog is het niet genoeg en vereenzamen ze of er gebeuren allerlei ongelukken in huis, waardoor deze groep vaker in het ziekenhuis komt te liggen. Hetgeen klauwen met geld kost. Toch is deze groep vaak nog te goed voor een verpleegtehuis. Daarom denk ik dat een verzorgingstehuis 2.0 het beste is. In principe is er dan minder vereenzaming ( kan de cliënt veel spontaner zelf bepalen) ,de verzorging kan dan ook efficiënter , de mantelzorgers worden minder belast ,de vrijwilligers kunnen efficiënter ingezet worden, de cliënt kan hier ook langer verblijven alvorens naar de verpleegafdeling te gaan. ( wat veel meer kost) en last but least het zal ook wat meer lucht op de woningmarkt geven, aangezien deze mensen vaak alleen in een huis(je) wonen.
Maw wanneer laat men eens een onderzoek uitvoeren, wat die bezuinigingen op de ouderenzorg ons nu financieel ( in totaal, waarbij men ook de grote groep van bejaardenverzorgsters moet meerekenen die toen ontslagen werden omdat ze qua IQ niet meer konden en nu thuis op de bank zitten met een uitkering ) en menselijk hebben opgeleverd.
Ik weet dat dit off topic is, maar het moest me toch even van het hart. Hoewel de gemeente Amstelveen ook net als andere gemeentes mee te maken heeft.
Ondanks alles, altijd chapeau voor de vrijwilligers en de sponsors!!!!!!!!!! We need YOU!