Het Alzheimer Café Amstelveen op donderdag 22 februari staat geheel in het teken van de positieve invloed van voeding op het brein en hoe men samen men dementerenden kan genieten van eten en drinken. Het wordt gehouden vanaf 19 uur in het Wijkcentrum Middenhof, Dr. Willem Dreesweg 155. Het programma start om 19.30 uur.

Hersenen verbruiken enorm veel energie. Van elke hap die men doorslikt gaat maar liefst 20-25% van de energie naar onze hersenen.

Gezondheid brein

Voeding heeft dan ook een grote invloed op de gezondheid van ons brein. Goede voedingsstoffen helpen de hersenen gezond en fit te houden, zodat men zich beter kan concentreren en minder moe is. Ook op mensen met dementie heeft gezonde voeding een positieve invloed.

 Alzheimer Cafés

Maandelijks organiseert Alzheimer Nederland gratis bijeenkomsten voor mensen met een vorm van dementie en hun naasten. Ze zijn ontmoetingsplekken waar tips en informatie over (omgaan met) dementie centraal staan, zegt de organisatie. Over een specifiek thema krijgen mensen praktische informatie aangereikt, antwoord op vragen en is er ruimte om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Anders dan de naam van de cafés doet vermoeden, wordt er niet alleen aandacht besteed aan Alzheimer, maar aan dementie in het algemeen.

 Voldoende eten en drinken

Ondervoeding komt helaas vaak voor als gevolg van een veranderde smaak, stress, onhandigheid met bestek of het niet herkennen van voedingsmiddelen, zegt Alzheimer Nederland. ‘Maar het komt ook voor dat iemand met dementie juist overmatig gaat eten.’ Hoe mantelzorgers juist terughoudend kunnen zijn in het aanbieden van voedsel of juist iemand stimuleren meer te eten en te drinken, is een van de vragen die aan de orde komt. En wat is gezonde voeding?  Heeft een verantwoorde en goede voeding invloed op het voorkomen en bestrijden van dementie? En zo ja, wat is dan het gewenste voedingspatroon? Gespreksleider Jos Heeremans bespreekt met diëtiste (in opleiding) Jacqueline de Waal. Zij legt uit maar geeft ook bruikbare tips hoe men de voeding eenvoudig net iets gezonder maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.