Hoe kunnen kinderen van dementerende ouders helpen die ondanks alles toch een eigen leven te laten leiden?  Dat is de centrale vraag op een bijeenkomst die dinsdag 5 maart om 18.00 uur wordt gehouden in De Meent aan Orion 3. Het gaat daar vooral over naasten van jonge mensen met dementie.

De meeting is georganiseerd door Alzheimer Amstelland en Meerlanden. Die heeft in 2017 een projectgroep voor jonge mensen met dementie (JMD) opgericht, die zich inzet voor op de doelgroep gerichte en passende dagbesteding en intramurale voorzieningen in de regio.

Jonger dan 65

In Nederland hebben naar schatting 15.000 mensen dementie die jonger zijn dan 65 jaar. Deze personen hebben verschillende problemen in het dagelijks leven. Vaak blijft het lang onduidelijk dat dementie de oorzaak is van deze problemen. Meestal denkt men eerst aan depressie, overspannenheid of relatieproblemen. Dementie op jonge leeftijd is ingrijpend, voor zowel de persoon met dementie als voor de directe omgeving.

De projectgroep organiseert dit jaar zeven bijeenkomsten voor naasten van jonge mensen met dementie, lotgenoten­contacten en symposia. “Het programma is te vinden op onze website. Bruikbare informatie over dementie op jonge leeftijd is te vinden op de website van Alzheimer Nederland,” zegt de organisatie.

Lotgenotenbijeenkomst
Op 5 maart is en dus een ‘lotgenotenbijeenkomst’. Centraal staat de vraag “Hoe kunnen kinderen hun ouders helpen en toch hun eigen leven blijven leiden?” Gespreksleider Job van Amerongen spreekt hierover met Caroline Muthert, GZ-psycholoog en Anja van Rossum, casemanager. Beide dames begeleiden jonge mantelzorgers en hebben daardoor veel ervaring met problemen waar jonge mantelzorgers mee te maken krijgen. Zij kunnen op veel vragen antwoorden geven. Maar de avond is ook bedoeld om met elkaar van gedachten te wisselen.

Meepraten
Kinderen van een ouder die op jonge leeftijd de diagnose kreeg en/of de ouder van kinderen die hiermee te maken hebben of hadden zijn welkom om mee te praten over dit onderwerp. Jonge mensen met dementie zijn zelf ook van harte welkom. Een professional zal hen een alternatief programma aanbieden. Aan het eind van de bijeenkomst wordt een (eenvoudige) maaltijd aangeboden door Alzheimer Nederland. Opgeven voor deze bijeenkomst door een mail te sturen aan Jeantien Brugma via  dementiejong@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.