De gemeente wil de schuld van hockeybalvereniging HIC van bijna zes ton (€ 572.465) en de Stichting Kunstgras Escapade Beheer (SKEB) overnemen en haar velden voor € 1 (en eveneens de opstallen voor € 1) in eigendom verwerven. HIC verkeert financieel in zwaar weer. Het gehele hockeycomplex wordt dan verhuurd aan het (gemeentelijke) bedrijf AmstelveenSport. Dat krijgt voor wegwerken van achterstallig onderhoud ruim een miljoen (€ 1.090.100) en de jaarlijkse exploitatiebijdrage wordt verhoogd met € 175.000.

HIC heeft een hypotheekschuld van € 334.042 bij de Rabobank en verder aan obligatieleningen en overbruggingskrediet, beide bij ‘enkele leden’, een schuld van ruim € 238 mille. Die schulden neemt de gemeente, als de gemeenteraad er mee akkoord gaat, nu over.

Sportvoorziening

Het college van B en W vindt het van het publiek belang de velden te behouden als sportvoorziening voor de toekomst. In totaal komt volgens het college de eenmalige bijdrage uit op ruim € 1,8 miljoen (€ 1.850.567) en de structurele op meer dan drie ton. Door de overname van de velden, waarover nog een ledenvergadering van HIC nog moet plaatsvinden, en het daarmee gepaard gaande onderhouds- en renovatiekosten geven de vereniging weer de benodigde financiële ruimte geven, zegt de gemeente.

Padel

Sinds begin oktober vorig jaar is zij in overleg met HIC over het vinden van oplossingen voor de financiële situatie van de hockeyclub, waarbij werd  gekeken of de overname van de velden tegenover de uitstaande schulden haalbaar was. ‘Door overname van het grondeigendom en de kunstgrasvelden voor € 1, het aflossen van de bestaande schulden, de negatieve liquiditeit en gemiste inkomsten uit padel kan continuïteit worden bereikt voor HIC en de hockeysport op Escapade’, zegt de gemeente.

Uit het voorstel aan de gemeenteraad: “In het businessmodel van HIC is rekening gehouden met extra inkomsten door een overeenkomst met een exploitant die padelbanen wil realiseren op het HIC-terrein. Deze overeenkomst lag klaar ter ondertekening. Onderdeel van de overeenkomst was ook een bijdrage aan het clubhuis voor renovatie en verduurzaming. Met de overname van de gronden door de gemeente gaat deze overeenkomst, op verzoek van de gemeente, niet door. De gemeente wil AmstelveenSport de gelegenheid geven zelf te bepalen in welke vorm en grootte padel gerealiseerd kan worden.” Met de gemeente is afgesproken dat zij voor de gemiste padel-inkomsten aan HIC bijna een ton betaalt voor de duur van (maximaal)  tien jaar, maar als het sportbedrijf padel doet, komt die subsidie te vervallen. HIC krijgt wel € 50.000 voor renovatie en verduurzaming van het clubhuis.

Format

Volgens de gemeente valt HIC nu onder het gemeentelijke ‘format’ dat voor andere sportverenigingen geldt die spelen op gemeentelijke sportparken. De gemeente verhuurt het hockeycomplex aan AmstelveenSport die zorgdraagt voor exploitatie, onderhoud en renovatie.

Maatschappelijk belang 

Volgens sportwethouder Herbert Raat is het van maatschappelijk belang dat de hockeyvelden van HIC als sportvelden behouden blijven en niet in andere handen overgaan.  “Met het oog op de groei van onze gemeente is het belangrijk dit soort belangrijke sportvoorzieningen te kunnen behouden voor Amstelveen.”

HIC viert dit jaar haar 75-jarige jubileum. Overigens is ook gepraat ook met andere partijen op Escapade door de gemeente. Zij wil ook de parkeervoorzieningen daar op een goede en veilige wijze faciliteren, zegt ze. Daartoe zijn gesprekken gevoerd met de eigenaar van het perceel waarop het parkeervlak is gesitueerd. Maar ondanks een toezegging dat het gebruikt mag worden door de sportverenigingen is het nog niet toegankelijk. Ook een recht van overpad voor andere (sport)activiteiten moet nog worden geregeld. De grond van HIC is getaxeerd op € 2.127.500, het clubhuis op afgerond € 450.000.

Fotobijschrift: V.l.n.r. (boven) BBA-raadslid Pieter Monkelbaan, AmstelveenSport-directeur Heleen van Ketwich Verschuur, HIC-voorzitter Jasper Kakes, sportwethouder Herbert Raat, (onder) bestuurslid jeugd Meindert Schut, bestuurslid accommodatie Jim Brom en voormalig penningmeester Wijnand Brüning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.