Het tijdelijk Holocaustmonument ‘Levenslicht’ wordt in de Stadstuinen op zondag 26 januari (20.00 uur) onthuld door burgemeester Tjapko Poppens. Dat gebeurt samen met 170 andere gemeenten in het land, op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Dit jaar is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd, wat men overal ter wereld herdenkt. ‘Levenslicht’ is een lichtmonument, dat van 26 januari tot en met 2 februari zal zijn te zien.
Nooit meer terug
Met dit monument wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei mensen in hun eigen woonplaats betrekken bij het oorlogsverleden. In heel Nederland woonden Joden, Roma en Sinti die zijn gedeporteerd en vermoord. In Amstelveen woonden 167 Joden. Zij kwamen nooit meer terug.
Stenen
Het Comité heeft kunstenaar Daan Roosegaarde gekozen om het tijdelijke monument te ontwerpen. In de Joodse traditie worden stenen op een graf gelegd als eerbetoon aan de overledene. Ook in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde gebruikte deze tradities als inspiratie. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de blijvende impact van de Holocaust. De stenen in het monument lichten om de paar seconden op. Ze ademen ‘licht’ om de herinnering aan de slachtoffers levend te houden. Tegelijkertijd staat licht voor hoop en leven.
Op 16 januari is het monument gepresenteerd in Rotterdam. Daarna gaat het naar ruim 170 gemeenten in ons land, waaronder Amstelveen. Dit project is tot stand gekomen met medewerking van stichting Amstelveen Oranje.
Foto: Marco de Swart