Sinds nieuwjaarsdag, 1 januari 2020, is op het terrein van Ziekenhuis Amstelland roken niet meer toegestaan. Het ziekenhuis zegt daarmee te willen bijdragen aan het verlagen van gezondheidsrisico’s voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Het rookverbod geldt voor sigaretten, sigaren, pijptabak en de e-sigaret. De rookvrije zone wordt gemarkeerd door speciale ‘rookvrij’-borden en –stoeptegels.

Ziekenhuis Amstelland sluit met de maatregel aan bij het Nationaal preventieakkoord dat in 2025 een 100% rookvrije kindomgeving en in 2040 een rookvrije generatie voor ogen heeft.  Het Amstelveense ziekenhuis hoopt rokers te helpen stoppen met roken te overwegen of zelfs te realiseren.

Longen

Longarts Sabine de Haan

“Als longarts zie ik elke dag patiënten die lijden aan gevolgen van roken: ernstig COPD waarbij je continue benauwd bent, met verminderde mobiliteit, gewichtsverlies en arbeidsongeschiktheid”, vertelt longarts Sabine de Haan. “Daarnaast behandelen wij een grote groep patiënten met longkanker, een vaak ongeneeslijke en slopende ziekte. Daarom staan wij als longartsen achter een volledig rookvrij ziekenhuis.” Ook andere specialisten in Ziekenhuis Amstelland staan achter een rookvrij ziekenhuisterrein. Net als de longartsen zien zij veel gezondheidsrisico’s in hun praktijk als gevolg van het roken.

Stoppen
Wie wil stoppen met roken wordt geadviseerd dat te bespreken met uw huisarts of behandelend arts. De zorgverzekeraar vergoedt sinds 1 januari 2020 alle rookstopkosten, zonder aanspraak te hoeven doen op uw eigen risico.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.