Het 150 jarige bestaan van de St. Urbanuskerk werd zaterdag uitbundig gevierd. Eigenlijk begon hef feest vrijdag al, toen veel Bovenkerkers naar de door voorzitter Hans Zandvliet van de stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanuskerk geleide receptie kwamen. Daar waren ook de wethouders Herbert Raat en Marijn van Ballegooijen aanwezig. Raat kreeg een plaquette aangeboden die herinnert aan de brand die enkele jaren geleden de kerk verwoeste, maar ook aan de vele vrijwilligers die daarna haar weer opbouwden. De plaquette krijgt een plaatsje in de kerk (foto).

Een ander hoogtepunt van de receptie was dat kerkvoorzitter Ad Verkleij, die ook voorzitter is van de lokale PvdA-afdeling, de pauselijke onderscheiding Bene Merenti kreeg, voor zijn werk als coördinator van het vrijwilligerswerk en het voortbestaan. De onderscheiding werd hem uitgereikt door pastoor (en deken) Eugène Jongerden, namens de bisschop van Haarlem, maar door de vrouw van Verkleij opgespeld.

Bene Merenti

De pauselijke onderscheiding Bene Merenti is bestemd voor hem of haar die het verdiend heeft en wordt alleen verleend aan personen die minimaal 35 jaar oud zijn en zich ten minste tien jaar lang op opvallend verdienstelijke wijze in lokaal verband hebben ingezet voor Kerk en samenleving.

“De onderscheiding was oorspronkelijk een militaire onderscheiding, ingesteld door Pius IX “, zegt Cor de Horde, journalist en eindredacteur van Nota Bene, een nieuwsblad uit Bovenkerk. “De onderscheiding voor Ad is nog verstrekt onder het pontificaat van Franciscus. Je kunt je afvragen waarom hij een van oorsprong militaire onderscheiding heeft gekregen. Ikzelf hou het er maar op dat hij zijn werk met militaire precisie heeft uitgevoerd. Maar het kan ook zijn dat de onderscheiding Pro Ecclesia voorlopig even op is. Clem Venne (voorganger van Hans Zandvliet, red.) kreeg er destijds een. De Pro Ecclesia is ook de enige onderscheiding, kerkelijk of koninklijk, die ook postuum kan worden uitgereikt, al weet dat niet iedereen. Voor de kerk maakt dat kennelijk niets uit.”

Brand

De brand van 2018 werd wel, ook al omdat die veel vrijwilligers in beweging zette, speelde een duidelijke hoofdrol i de toespraken. Bijvoorbeeld in die van Herbert Raat. Hij herinnerde zich dat wijlen zijn collega Rob Ellermeijer, die zijn zestigste verjaardag vierde en lid was van de Urbanusparochie, hem belde om het vreselijke nieuws te vertellen. Raat is toen als locoburgemeester naar de brand gereden, waar hij Verkleij ontmoette, die er al was. “Wij zijn trots op de kerk die door zoveel vrijwilligers is hersteld”, zei Raat.

Muziek  

De volgende dag klonk de hele middag muziek in Urbanuskerk, van onder meer het Harmonieorkest Amstelveen (HOA), het Pauluskoor, het Amstel Gospel Choir, de Convertina’s en vele andere gezelschappen. Dat de planning daarbij iets in de war liep werd door geen van de bezoekers die de kerk bevolkten als een probleem gezien. En ’s avonds was er een slotconcert waarin de talentenklas van de muziekschool (Platform C) optrad.  Oorverdovend was het applaus dat de combinaties kregen. En tenslotte trad de Amstelveense zangeres Giovanca met haar band op.  Persoonlijk kende zij concertfans, zij ze, die niet te beroerd waren zich te melden. Zij zong o.a. liederen van Diana Ross, Marvin Gaye en eigen repertoire. Zij is overigens niet voor een gat te vangen. Behalve zangeres, is zij tv-presentatrice, kinderboekenschrijgster, tekstschrijfster en model, dat er een eigen kledinglijn op nahoudt. In de kerk was dan ook een stand, waar men haar kinderboeken en shirts kopen….

1 REACTIE

  1. Wethouder Raat (VVD) rept met geen woord over de gebrekkige bouwvoorscbriften en/of het falende bouwtoezicht waardoor de brand kon ontstaan. Dit is Amstelveen. Fouten uit het verleden zijn geen lessen voor een betere toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.