De bewoners van Bovenkerk zijn nu verdeeld in voor- en tegenstanders van de bussluis voor de Urbanuskerk, die de gemeente heeft aangelegd. Er zijn eigenlijk drie partijen, vatte de voorzitter van de Amsterdamse rechtbank het gezelschap dat dinsdag voor hem verscheen samen. De zaak was, na afgewezen bezwaren door de gemeente, als beroep door het Actiecomité Veilig Bovenkerk aangespannen. Behalve de aangeklaagde gemeente streden nog twee groepen bewoners voor hun rechten. De rechter doet uiterlijk 20 mei uitspraak.
Verkeerswethouder Herbert Raat was wel persoonlijk aanwezig, maar liet de verdediging van de bussluis over aan gespecialiseerde ambtenaren.
Sluipverkeer
“Wij zijn geen drammers”, zei Marcel Bellis van het Actiecomité. Dat heeft bezwaar tegen het ‘sluipverkeer’ dat door de bussluis volgens hen is ontstaan in de ‘woonstraten’ (zijstraten) om de Noorddammerlaan op en naar de Legmeerdijk (en omgekeerd) te vermijden. Maar namens de voorstanders van de sluis vertelde Arjan de Boer tijdens de rechtszitting dat het sinds de introductie van de sluis alleen naar rustiger in Bovenkerk is geworden. Hij en Falco Bruëns zeiden te spreken namens 194 bewoners van Legmeerdijk en Noorddammerlaan. “We gunnen ook hen niet dat ze van dertig tot driehonderd auto’s zijn gegaan, maar voor ons is de afname van 7000 naar 2500 of van 7000 naar 4000”, zegt De Boer. Dat zijn auto’s die er niet in het dorp allemaal zijn bijgekomen, denkt hij.
Veilig
Maar de tegenstanders van de bussluis verwezen de rechter naar een al in 2021 door de rechtbank vernietigd verkeersbesluit en zeiden dat zij al vierhonderd handtekeningen hebben verzameld. “Wij strijden hier voor de veiligheid en een leefbare omgeving in het dorp”, zei Bellis. De gemeente heeft onlangs, tijdens een waarschuwingsperiode, al bijna duizend overtredingen met camera’s vastgesteld bij de twee bussluizen in Amstelveen (de andere ligt in Westwijk), waarvan in minder dan een maand 551 in Bovenkerk. Na de waarschuwingen volgen er boetes voor overtreders. Maar dat is niet voldoende, denkt Bellis. Hooguit neemt het sluipverkeer toe. “Auto’s, vrachtwagens, busjes, toeringcars door de kleine straatjes die niet geschikt zijn om dit verkeer te verwerken”, klaagde hij voor de rechter. Op grond van tellingen beweert de gemeente het tegenovergestelde en die ziet een geweldige vermindering van het verkeer, net als degenen die het met haar eens zijn. Die vinden ook dat de fietsers in het gedrang komen.
Elke dag
Als men dagelijks meemaakt dat in de straatjes ‘bijna’ ongelukken gebeuren, praten mensen wel anders, vond Marcel Bellis. Maar de gemeentelijke cijfers zeggen niet alles, zei Falco Bruëns. De tegen de bussluis gekeerden willen vooral dat het op de Noorddammerlaan veiliger is dat dat is zo volgens hen sinds de sluis er is. De tegenstanders daarvan zeggen dat ook de ondernemers nu slechter bereikbaar zijn, omdat zij de Noorddammerlaan niet meer naar hun oordeel kunnen bereiken.
“Dankzij de bussluis zijn de verkeersintensiteiten op de Legmeerdijk en Noorddammerlaan met respectievelijk 4500 en 3000 motorvoertuigen afgenomen,”, zei De Boer in de rechtszaak. “Het aantal motorvoertuigen op beide wegen is nog altijd aanzienlijk hoger dan benedendijks maar deze niveau’s zijn prima. De verkeersdruk is in beide straten en het dorp als geheel enorm gedaald.”
Waarom staat deze man (wethouder?) hier, op de foto, op het fietspad? Voetgangers horen zich op het trottoir te begeven.