De nieuwe handhavingscamera’s hebben in maart bijna duizend kentekens van voertuigen geregistreerd die de bussluizen in Bovenkerk en Westwijk illegaal passeerden. Dat zijn er gemiddeld 36 per dag. De bestuurders ontvangen nu nog een waarschuwingsbrief van de afdeling handhaving. Maar van half april krijgt men een boete via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in de brievenbus, als de bussluizen illegaal ‘genomen’.
De exacte ingangsdatum daarvan wordt nog gecommuniceerd.
Ontheffing
In Bovenkerk mogen alleen lijnbussen, hulpdiensten en voertuigen met een ontheffing de bussluis passeren. In Westwijk geldt ook voor vrachtwagens voor de bevoorrading van het winkelcentrum een uitzondering. Voor alle andere motorvoertuigen geldt een inrijverbod. In Bovenkerk zijn in 27 dagen tijd 551 waarschuwingen (gemiddeld 20 per dag) uitgedeeld, in Westwijk 443 (gemiddeld 16 per dag). In sommige gevallen reden automobilisten op één dag over beide bussluizen. De 36 kentekens zijn geregistreerd als toebehorend aan veelplegers. Het inrijverbod wordt het vaakst overtreden op zaterdagmiddag.
Leefbaarheid
Omdat de verkeersregels regelmatig worden overtreden en de bussluizen er liggen in het kader van de verkeersveiligheid en leefbaarheid, besloot de gemeente over te gaan op efficiënte handhaving via ANPR-camera’s. “Dat dit nodig is, blijkt wel uit de honderden waarschuwingsbrieven die in korte tijd zijn verstuurd aan verkeersovertreders”, zegt wethouder Herbert Raat (verkeer en handhaving). Hij wil dat degenen die een waarschuwingsbrief kregen ook zijn gewaarschuwd. “De bussluizen liggen er niet voor niets”, zegt hij. “We kijken momenteel ook naar plaatsing van handhavingscamera’s tegen brom- en snorfietsers in het Oude Dorp en op het Kazernepad. Ook hier kan dit helpen bij het vergroten van de verkeersveiligheid en leefbaarheid.”
ANPR-handhaving
De ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition) registreren alleen kentekens binnen het gebied waar de gesloten verklaring (het inrijverbod) geldt. Aan alle geldende privacywetgeving wordt voldaan. Om tot camerahandhaving over te kunnen gaan, is een uitgebreide procedure doorlopen. Het Openbaar Ministerie heeft toestemming gegeven voor de plaatsing. De controle door camera’s wordt met bebording op de weg aangegeven.
Boetes
Voordat de overtredingen naar het CJIB worden doorgestuurd, bekijken gemeentelijke handhavers de camerabeelden om te controleren of het daadwerkelijk een verkeersovertreding betreft. Het CJIB verstuurt de boetes. Een boete voor het passeren van de bussluis kost € 120, exclusief € 9 administratiekosten.
Fotobijschrift: Gemeentelijke projectleider Jack Smit en wethouder Herbert Raat bij de installatie van de handhavingscamera in Bovenkerk.