Home Columns Propaganda

Propaganda

10
138

De enige keer dat het gemeentelijke communicatieteam deze week openheid van zaken gaf, een unicum, liep het dan ook fout. De afdeling communicatie stuurde een agenda door van B en W. Daarop stond als enige punt de maandagavond. Toen begon een cursus van vier avonden voor aankomende raadsleden. Verslaggevers werden alsnog geweigerd. Blijkbaar leren die beginnelingen in de politiek dat zij de media het best kunnen ontlopen. En de gemeenteraad heeft er kennelijk vrede mee. De cursus was ook opgezet door ambtenaren, die sowieso ervan uitgaan dat alles in achterkamers moet worden besloten en dat helaas democratie wil dat in elk geval raadsvergaderingen wettelijk openbaar zijn.

Dat ongekozen ambtenaren ook in Amstelveen de dienst uitmaken, al denkt de zogeheten democratisch gekozen gemeenteraad die een lokale ‘volksvertegenwoordiging’ is, heeft amstelveenblog.nl vaker betoogd. “Je komt door die bureaucratische ambtenarij niet echt heen”, vertelde mij een oud-raadslid.

Kandidaten

Die cursus werd nog wel aan de besturen van de partijen en fractievoorzitters meegedeeld, want de raadsverkiezingen komen eraan. Volgend jaar moeten de partijen de electorale markt bewerken. En de griffie – dus de ambtenarij – is bezig met de cursus ‘Amstelveense raad: iets voor mij?’, waarmee ‘de gemeente inwoners, die reeds geïnteresseerd zijn in de politiek, maar hier nog weinig ervaring mee hebben’ wil bevorderen dat die zich kandidaat stellen ‘voor de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen’. In die maandag begonnen opleiding leert men ‘hoe de Amstelveense politiek werkt en wat het werk van een raadslid inhoudt’. Die politiek werkt voornamelijk niet en het raadslid stelt niks voor, maar dat vergeet de griffie (theoretisch in dienst van die raad) erbij te zeggen. De cursus bestaat uit vier avonden, behalve afgelopen maandag zijn die op 24 februari, 5 en 12 maart. Er komen diverse thema’s aan de orde, zegt de brief aan de bestuurders en fractievoorzitters. Op een van de avonden durft men te praten over: ‘En hoe kan je als raadslid invloed uitoefenen op je gemeente?’ Afgezien van het feit dat die mogelijke invloed zéér beperkt is, wil men (op 5 maart) toch kennismaken met vertegenwoordigers van politieke partijen in Amstelveen en op 12 maart komt er een bezoek aan een raadsdebat en een raadsvergadering. Mijd de media, behalve in verkiezingstijd, is de leus. Ook dat wordt in de brief ambtelijk omschreven: “De cursusavonden zullen besloten zijn, om zo de cursisten de ruimte te geven veilig te kunnen leren. De griffie zal cursisten werven via diverse kanalen.” Eigen kanalen, wel te verstaan, want de media houdt men voorlopig op afstand.

Wil Roode

Dat is niet nieuw. Wil Roode drong met dat ‘nieuws’ door tot o.a. PowNed en de lokale tv-zender 1Amstelveen. Zij was tegen de gemeente een rechtszaak begonnen, nadat ze zeven maanden lang geen toegang tot het gemeentehuis kreeg. Met steun van antropologe dr. Ellen Steijvers, die ook vindt dat het met de gemeentelijke gang van zaken niet deugt in Amstelveen. Die is geen witte raaf, want in meer gemeenten heerst allesbehalve democratie, bleek uit de uitzending van PowNed. Op basis van ambtelijke anonieme bronnen zei een woordvoerder van de gemeente dat huilbuien van ambtenaren veelal door de intimidatie van Wil Roode was gekomen, waarbij het de vraag is of die klachten niet gewoon door één ambtenaar zijn geschreven.

Debat?

Ik geef toe dat Wil Roode, ook toen zij nog burgerraadslid voor de SP was, in raadscommissies vaak op hetzelfde hamerde en daarin irriteerde. Die commissies zijn overigens opgeheven en nu heeft men alleen een debat, waarin elke fractie een paar minuten krijgt om zijn zegje te doen. Soms komt men aan het debat niet eens toe en blijft het bij de presentatie van de gemeente. De rechtbank heeft nu drie maanden voor ‘mediation’ gegeven waarin beide partijen tot elkaar moeten komen. Als dat mislukt, doet de rechtbank een uitspraak. De rol van een zich ‘communicatieteam’ noemende afdeling verbaast mij. Reclame- of propagandateam was beter geweest. Nooit hoor ik bijvoorbeeld iets van dat team over rechtszaken (die de gemeente vaak verliest) of hoorzittingen op bezwaarschriften ten gevolge van klachten, die toch openbaar zijn en waar ik soms door de klagende burgers (!) op wordt gewezen.

Bij de rechtszaak in Amsterdam werd op verzoek van de gemeente geen camera toegelaten, zodat men Wil Roode buiten moest interviewen. De gemeente zweeg in alle talen. Zoals gebruikelijk. Wie zich dus beschikbaar voor de gemeenteraad stelt, moet weten waaraan hij begint, maar misschien wil hij of zij in de partij omhoogklimmen. Als hij denkt een democratisch proces te gaan dienen, moet ik hem of haar teleurstellen….

10 COMMENTS

  1. En dat zijn uw politieke vrienden van de VVD die dit allemaal zo regelen, of wilde u daar GroenLinks soms de schuld van geven?

  2. Het zelfzuchtige (en dus kortzichtige) neoliberale marktdenken heeft overwonnen ten koste van duurzaamheid en algemeen maatschappelijk belang op langere termijn.
    Dat ons stadscentrum wordt opgeofferd aan het particuliere autoverkeer is daarvan een voorbeeld.

    Gemeentebestuur en raadsleden praten liever met ondernemers dan met bewoners. Die worden alleen bij plannen van de gemeente ‘betrokken’ door middel van externe bureaus.

  3. Dat kan wel zijn, maar daar heeft de VVD natuurlijk nooit invloed op gehad. Zij hebben slechts ruim 20 procent van de zetels in de gemeenteraad, volgens Johan. En de VVD heeft vast ook nooit wethouders geleverd…

  4. Dankzij de aantrekkelijkheid van het eigenzuchtige (en dus kortzichtige) marktdenken dat door de neoliberalen met succes wordt gepropageerd, hebben zij geen meerderheid nodig om de maatschappij volgens hun ideeën te laten inrichten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.