Voor voornamelijk raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van de culturele instellingen presenteerde kunst- en cultuurwethouder Herbert Raat donderdag in de Zonnesteinzaal van Platform C de nieuwe cultuurvisie van de gemeente. Die geldt voor de jaren 2025 tot 2028 en kost dot jaar bijna 10 miljoen euro. Nieuw was overigens zeer betrekkelijk en in elk geval de titel ‘De stad als podium’ bleef dezelfde. “We hebben wel iets meer voor jongeren gedaan”, zei wethouder. “Maar we willen nog steeds de cultuur zichtbaar maken.”
Daarin kreeg bij steun van een ander collegelid, die vond dat het cultuur in Amstelveen om door in ringetje te halen is. “Dat moeten we voortzetten’.
Frascati
Eigenlijk liet Raat het presenteren aan vertegenwoordigers van de cultuursector en Laura van Dolron, die naar eigen zeggen ‘stand-up filosoof, zinvinder en voorganger’ is en wier productie volgende maand in Frascati in première gaat. Onder de vele gasten die op het podium te zien waren ook directeur Madeleine Heijligers van Platform C en haar functiegenoot van de schouwburg Dianne Zuidema, die in mei de leiding krijgt over het nieuwe De La Mar Theater en dus de schouwburg verlaat. Raat feliciteerde haar, overigens met begrijpelijke gemengde gevoelens, met haar benoeming. “Ik hoop je nog heel vaak in Amstelveen”, zei hij.
Young Rebels
Begeleid door dreunmuziek, die van een DJ kwam, gaven de Young Rebels een eigenzinnige modeschow. Dat was dan de culturele toevoeging van de gemeente aan de visie, die is gebaseerd op verbinding tussen sport, welzijn met kunst en cultuur, die er moeten zijn voor iedereen. In de andere twee ambities herkent met wat allang het cultuurbeleid van de gemeente was: Het zichtbaar maken van de creativiteit en ruimte maken en stimuleren van innovatie. De in de schouwburg gevestigde bios wil ook dit jaar de wijken in met filmvertoningen. “We moeten naar elkaar toe trekken”, zei Laura Dolbron, die de kracht van kunst en het Amstelveense beleid op dat gebied prees.
Voortbouwen
“De Cultuurvisie Amstelveen ‘De stad als podium – Ruimte voor cultuur’ bouwt voort op de rijke culturele infrastructuur die we hebben opgebouwd en zet nieuwe stappen om kunst en cultuur nog zichtbaarder en toegankelijker te maken voor iedereen”, zegt Raat. Volgens hem moet in de stad een integraal onderdeel van het dagelijks leven worden, waar ruimte is voor experiment en vernieuwing. “We vinden het dan ook belangrijk dat alle kinderen in Amstelveen al van jongs af aan toegang hebben tot cultuur.”
Vernieuwing
Nieuwe ambities zijn ‘verbinding maken tussen de domeinen sport, welzijn, kunst en cultuur’. Harbert Raat heeft ook de portefeuille sport en de huidige directeur van AmstelveenSport Heleen van Ketwich Verschuur had eerst die functie bij Museum JAN.
Rijk aanbod
De samenwerking tussen de verschillende culturele instellingen heeft de culturele sector sterker gemaakt, met elkaar verbonden. Naast de professionele instellingen kent Amstelveen ook vele amateurverenigingen, ateliers, festivals, de ANNA kerk en bijzondere plekken, zoals de openluchttheaters in het Amsterdamse Bos en Elsrijk.