Het gaat er om dat inwoners nog meer doen aan duurzaamheid, zei wethouder Floor Gordon aan het einde van haar gesprek met meteoroloog Helga van Leur zaterdag op de in de Annakerk gehouden ‘Doe-het-duurzaam-Markt’. De van tv bekende freelance weervrouw heeft ook een passie voor het klimaat, die haar kennelijk noopt voor haar drie kinderen na vijf minuten douchen het warme water uit te zetten, vertelde ze.
De markt, vol kramen van leveranciers, werd overigens goed bezocht door op duurzaamheid uit zijnde bewoners. Volgens de gemeente kwamen er 450 bezoekers.
Droogte en water
Floor Gordon bleek in het gesprek met Helga van Leur minder streng dan zij. “Niemand is perfect”, gaf zij toe en “wij kunnen als gemeente niet op alles voorbereid zijn.” Zodat van Floor, die óók drie kinderen heeft, niet bekend werd of zij het als Helga óók het warme water uitzet als zij langer dan vijf minuten douchen. Maar intussen dwingt de klimaatverandering haar wel de hitte en het water te bestrijden, zei ze. Soms zijn er tijden van droogte, maar het volgende dag met onophoudelijk regen brengt een situatie mee de Amstelveense rioolsystemen niet aan kunnen, meldde Gordon. Vandaar de groenvoorziening en het bomenplan, alsmede het tegelwippen. Het is haar een doorn in het oog dat nog steeds inwoners hun tuinen betegelen, terwijl aarde en groen het water beter opvangen. “Maar veertig procent van de grond is privaat eigendom”, vertelde ze, die ook over de regentonnenactie praatte, waarbij de gemeente subsieert. En passant wees zij er op dat Amstelveen 33.000 bonen heeft, maar dat moeten er volgens De Leur 54 miljoen zijn om de CO2 van elke bewoner te compenseren, waarbij de vraag uitbleef of er in dat geval nog ruimte overblijft voor woningbouw. Maar het gaat om het redden van de planeet aarde, bleek uit beider opmerkingen. “Daar kunnen wij zelf iets aan doen”, zei de wethouder van duurzaamheid en groen. Helga van Leur had het over klimaatverstoring en op dat men die moet aanpakken. Overigens had zij het ook over Aanpassen en Accepteren, hoewel dat laatste mondjesmaat bleef in wat ze zei. Tegenover degenen die vinden dat het best een paar graden warmer mag worden, stelde Gordon dat het ogenschijnlijke voordeel daarvan ook hittestress met zich meebrengt, gevolgd door regen.
Dans ontspringen
Wie denkt de dans wel te ontspringen, heeft het mis. Daar leken b eiden het over eens. Daarbij is Amstelveen op veen gebouwd, met een gevaar voor de fundamenten van de woningen, waarschuwde Van Leur. Er zijn volgens haar al een miljoen huizen, vooral in deze regio, waarvan de fundamenten gevaar lopen. Maar er gaat ook wel wat goed, vond Gordon. “Met water zijn we goed bezig en op de hitte die nog gaat komen zijn wij ons aan het voorbereiden.” Maar sociale woningen hebben de meeste last van de klimaatverandering, iets wat Gordon niet kon ontkennen.
Afval
Volgens Van Leur gooit men 93% van de gebruiksvoorwerpen weg. Dat zorgt voor afval. Gordons passie is, zei ze, de circulaire afvalbeheersing, dus dat men meer afval beschouwt als grondstof voor een nieuw product. Vooral ‘restafval’ wil zij omlaag, maar aan de andere kan vertelde ze soms zelf wel eens kleding te kopen om er leuk uit te zien, waarbij geen rekening wordt gehouden met de toekomst van de kleding. “Ik verwacht van niemand dat hij perfect is.” Intussen ziet zij veel in het scheiden van afval, waarbij ook etensresten bij het Goenten-, Fruit- en Tuinafval (GFT) moet. ”GFT wordt steeds meer GFE.” Een apart hoofdstuk vormen de papieren luiers voor jonge kinderen en ouderen. “Europees gezien worden kinderen hier het laatst zindelijk”, zei Floor Gordon. Duurzaamheid is geen straf, was de boodschap van haar en de markt. Maar het mag volgens Van Leur wel een tandje meer zijn…