Er is door de gemeente weer eens een extern adviseur ingehuurd. Deze keer om ‘versneld’ handhavingscamera’s bij de bussluizen in Bovenkerk en in Westwijk te in te zetten. Dat kunnen de ambtenaren in vaste dienst dus niet. Naar verwachting handhaaft de gemeente van het eerste kwartaal van volgend jaar af via camera’s, die automatisch kentekens registreren op het illegaal passeren van de sluizen, die voor bussen bestemd zijn.
Voor het gebruik van handhavingscamera’s moet een proces worden doorlopen, waarbij ook toestemming van het Openbaar Ministerie nodig is.
Illegaal
De extern adviseur helpt dat allemaal zorgvuldig en zo snel mogelijk te doen en de gemeente gebruikt camerahandhaving, omdat het inrijverbod zeer regelmatig genegeerd wordt en voertuigen de bussluizen illegaal passeren. Anders gezegd: Automobilisten hebben er maling aan.
Geïntensiveerd
Deze zomer is de handhaving bij de bussluizen geïntensiveerd, maar een politiestaat is Amstelveen niet en de pakkans kent beperkingen. Handhaving via cameratoezicht is efficiënter en vergroot die. “De bussluis ligt er namelijk niet voor niets”, zegt wethouder Herbert Raat (handhaving en verkeer). “Er is op beide routes een knip voor doorgaand verkeer aangebracht met als doel de leefbaarheid en verkeersveiligheid in het gebied te verbeteren.” Later wil de gemeente camerahandhaving ook invoeren voor brom- en snorfietsen op het Kazernepad en in het Oude Dorp.
Rechtszaak
Tegen het aanbrengen van de bussluis in de doorgaande route door Bovenkerk – van Noorddammerlaan naar Legmeerdijk – is door een aantal inwoners hoger beroep ingesteld. De rechtbank heeft het dossier afgelopen 31 juli doorgestuurd aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, omdat daar een zaak in behandeling zou zijn die met het beroep samenhangt. Maar dat blijkt niet het geval. De rechtbank heeft de vergissing bevestigd en aangegeven dat de zaak alsnog wordt behandeld. Wanneer dit zal zijn, is nog onbekend. Een uitspraak valt dus niet op korte termijn te verwachten.