“In de lift moet ik Engels spreken”, zegt fractievoorzitter Jacqueline Höcker van Goed voor Amstelveen (foto). Zij kwam woensdag toch enigszins tegenover haar coalitiepartner D66 te staan. Van die fractie wilde raadslid Saloua Chaara in het kader van het inclusieve beleid der gemeente vooral een lans breken voor de 23 procent buitenlanders die niet eens over een Nederlands paspoort beschikken. Voornamelijk expats die hier wonen. Maar Höcker wees op de minderheid (47%) met een Nederlandse achtergrond. Worden die niet vergeten? vroeg zij.

De internationalisering van de bevolking, waarop het gemeentebestuur trots is, heeft volgens Höcker als nadeel dat men zich niet aanpast bij de Amstelveense cultuur. Het dreigt nu andersom te worden.

LHBTI

Volgens Chaara is de laatste jaren de vrijheid van de LHBTI-gemeenschap – de homo ’s en alle andere seksuele varianten – achteruit gehold, maar Höcker vraagt zich af of er voor de hetero Amstelveners nog wel plaats is. “Ik hoop dat ook de expats zich min of meer aan onze normen en waarden houden”, zegt zij. “Het is nu zo dat je bij de kapster wel Engels moet spreken in de hoop dat de andere partij het verstaat.” Zij vreest ook dat in het gemiddelde flatgebouw alle talen worden gesproken, behalve de Nederlandse.

Onderwijs

Maar Chaara meent dat iedereen gelijke kansen moet krijgen en de Nederlanders daar best een beetje hun best voor kunnen doen. Dat begint naar haar mening al bij het onderwijs (D66 noemt zich de ‘onderwijspartij’ van Nederland) door leraren en trainers van sportclubs, alsmede andere gremia waarin men met jongeren in aanraking komt, op die inclusie te wijzen.

Höcker geeft blijkbaar de voorkeur aan de autochtone Amstelvener. Zij wil niet dat die onder het gedrang van de andere culturen bezwijkt. Dat is ook een kwestie van gelijkheid, vindt zij. En er bestaat ook zoiets als aanpassing aan de in een land heersende cultuur, ook al vormen de autochtone Nederlanders in Amstelveen een minderheid.

2 REACTIES

    • Is geen non-discussie Dirk! Ik wens in winkels en de horeca gewoon in mijn eigen taal geholpen te worden, althans ik wens een poging te zien en vele expats zijn daar te arrogant voor. Die beginnen direct in het Engels te blaten zonder zich te verontschuldigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.