Alleen 50Plus en Belang van Nederland (BVNL) stemden woensdag tegen de grondexploitatie, omdat zij het niet eens zijn met wat daarop aan woningen aan woningen wordt gebouwd. De zorgwoningen aan de Maccabiadelaan gaan de eerste vijf naar namelijk naar Oekraïense vluchtelingen en niet naar de zorgbehoevenden. Daar waren ook Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en Actief voor Amstelveen (AVA), die een interpellatiedebat hadden aangevraagd, het niet mee eens, maar die vonden dat het met de exploitatie op zich niets te maken had.

Raadslid Gonnie van Rietschoten (AVA) zei dat inwoners mogen verwachten dat eenmaal gemaakte afspraken in de raad worden nagekomen. Nu dat niet zo is aan de Maccabiadelaan vond zij dat er ruimte moest zijn voor het interpellatiedebat en alle andere fracties waren het daarmee eens, hoewel zij allerminst hetzelfde dachten.

Afspraken

Overigens leverde het debat niet op wat Gonnie van Rietschoten en Jacqueline Solleveld (bbA) wilden, onder meer omdat de complete coalitie achter het plan van B en W bleven staan: De zorgwoningen dienen de eerste vijf jaar om Oekraïners te huisvesten die nu in een hotel verblijven. Dat was niet afgesproken, zei Van Rietschoten. En als, door factoren van buiten, daarvan wordt afgeweken, moet dat goed onderbouwd aan de raad voorgelegd. “We hebben tenslotte samen deze regels afgesproken en twee besluiten worden niet nageleefd”, zei ze. Vandaar dus het debat, waarin de meerderheid de kant van B en W koos.

Niet alleen is het in de gemeenteraad afgesproken, door het aannemen van de Woonzorgvisie Ouderen en Doelgroepenbeleid, maar ook werd er een convenant met zeven regiopartners over de zorg gesloten, betoogde Van Rietschoten. “De nog te bouwen zorgwoningen aan de Maccabiadelaan op voorhand al voor vijf jaar weghouden van de doelgroep staat haaks op de afspraken die zijn gemaakt in de Woonzorgvisie Ouderen”, zei ze. En zij wilde wel weten hoe het college nu het convenant ziet dat door diverse partijen in ondertekend en welke onderbouwing de afwijking van de gemeentelijke Woonzorgvisie Ouderen rechtvaardigt. ”Bij de bestuursopdracht stond expliciet dat de huisvestingsbehoeften van diverse groepen (o.a. ouderen) niet zouden worden betrokken.”

Buitenspel

Zorgwoningen zijn geen gewone woningen, maar voor een specifieke doelgroep, vond Van Rietschoten. “Waarom wijkt het college af van de eigen bestuursopdracht?” Over de units aan de Kalkbranderij is met instemming van de gemeenteraad een verdeelsleutel gemaakt voor 1/3 opvang ontheemden uit Oekraïne en 2/3 reguliere doelgroep. Ook daar herinnerde het raadslid aan. “Maar nu is het college van plan deze verdeelsleutel op alle nieuwbouw projecten met sociale huur toe te passen, zonder dat er overleg over te plegen met de raad.” In het geval van de Maccabiadelaan wordt de raad buitenspel wordt gezet, vond ze.

Puzzel

Daar had kennelijk de coalitie (VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen) geen moeite mee. Die stemde in met de handeling van het college. Maar zonder overleg met de lokale volksvertegenwoordiging kan het draagvlak onder inwoners voor opvang en huisvesting van ontheemde uit Oekraïne afnemen, vond Van Rietschoten, vooral nu men 18 of 19 jaar op een wachtlijst moet staan voor een woning. Overigens is AVA niet tegen de huisvesting van ontheemde Oekraïners, zei ze. Dat de coalitie zich achter het college schaart zonder overleg met de gemeenteraad, viel ook bij Jacqueline Solleveld van bbA verkeerd. De fractie sprak haar zorgen uit over het door B en W afwijken van de afspraak. “Dit gaat ons veel te ver”, zei ze.

Wethouder Adam Elzakalai van Wonen zei dat de opvang van vluchtelingen een enorme puzzel voor de gemeente is. Hij benadrukte dat de Oekraïners nu in hotels wonen, waar het vooral voor kinderen verre van ideaal is.  Overigens betaalt het Rijk via de COA de gemeente de kosten, maar die vergoeding loopt terug en de hotelprijzen stijgen. Hij gaf toe dat Amstelveners ook op zoek zijn naar woning. “Dat snapt het college ook, maar we zien op dit moment geen andere oplossing.” De Woonzorgvisie is geen doel, maar volgens hem een middel. Fractievoorzitter Jet Smit van de VVD was het roerend met de keuze van het college eens, al voelde zij wel mee met het ongemak van Solleveld, Van Rietschoten en veel Amstelveners. “Maar wat ons betreft scharen wij ons achter het college.” Zij was zich van de botsing in raad en samenleving bewust, maar B en W hadden nu eenmaal geen andere oplossing, zei ze. De andere coalitiepartners waren het daarmee eens. Fractievoorzitter Jacqueline Höcker van Goed voor Amstelveen zei dat haar lokale partij het anders zou willen, maar ook dat er geen andere oplossing is.

Woningnood

PvdA-raadslid Arnout van den Bosch sloot zich daarbij aan. Hij constateerde een gigantische woningnood, maar was ‘ontzettend blij’ dat Oekraïners niet meer in een hotel hoeven te blijven. Raadslid Tawros Aslanjan (D66) zei dat B en W geen alternatieven hadden. “Dit is hoofdpijn of buikpijn”, vond hij. Intussen vroeg hij wel om naar andere huisvesting voor zowel zorgbehoevenden als Oekraïense vluchtelingen te blijven zoeken.

Raadslid Emiel Sjaardema van 50Plus vond dat de gemaakte afspraken rond de Maccabiadelaan gewoon niet waren nagekomen, waarmee Henk Stoffels van de ChristenUnie en Yoran Koningsveld van Belang van Nederland (BVNL) het eens waren. Fractievoorzitter Patrick Adriaans van de SP stelde dat keuzes moesten worden gemaakt, maar vroeg zich daarbij af of er geen andere opties waren. “Dat inzicht kregen wij niet.” Dat wil overigens wethouder Alzakalai niet in de openbaarheid geven, maar wel in het geheim aan de raadsleden. In een mededeling van de gemeente staat dat hij niet wil dat hij niets daarover kan meedelen in de openbaarheid. “Hij doet het aanbod om hierover een besloten raadsgesprek te organiseren. Tevens wil hij de raad jaarlijks informeren over de stand van zaken. Suggesties die bijdragen aan het ontlasten van de woningnood neemt hij mee.”

Sociale huurwoningen

Adriaans gaf ook het advies niet de verschillende doelgroepen tegen elkaar op te zetten, waarbij hij vooral dacht aan de meest kwetsbaren. Fractievoorzitter Lennart de Looze van GroenLinks bracht het probleem terug tot de schaarste op de woningmarkt en zei dat er meer sociale huurwoningen in Amstelveen moeten komen. Die bouw is volgens hem verslonst.

Het wilde er bij raadslid Jacqueline Solleveld (bbA) niet in dat de schaarse specifiek voor zorg bedoelde woningen, met ook een gemeenschappelijke ruimte, waar men ook aanpassingen van de WMO kan verwachten, pas in 2029 of later beschikbaar komen voor de doelgroep. De woningen worden volgend jaar op geleverd. Ook volgens haar is het toewijzen aan een andere doelgroep in strijd met de uitvoering van de Woonzorgvisie 2022-2040 ‘Het grijs van morgen’ en de regionale convenant om de zorg goed te regelen.

2 REACTIES

  1. Snap dat dan toch! Natuurlijk moeten die Oekraïners uit dat hotel. Dat kost de gemeente anders veel te veel . Die zorgwoningen zal de VVD&D66 voor de rest een worst wezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.