Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting kwam vorige week zelf naar Ouder-Amstel om daar met o.a. zeven gemeenten een ‘realisatieovereenkomst’ te tekenen voor de komst van zo’n 3100 (en mogelijk bijna het dubbele aantal) flexwoningen te bouwen. Voor Ouder-Amstel tekende de kersverse wethouder Victor Frequin, tot voor kort VVD-raadslid in Amstelveen, dat overigens niet bij de zeven gemeente was.

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) begint dit jaar met de bouw van ongeveer 5.000 van die tijdelijke woningen, die bijdragen aan het oplossen van de woningnood. Het Rijk heeft om de bouw van deze woningen te stimuleren een bijdrage toegekend vanuit de stimuleringsregeling Flexwonen van € 14 miljoen.

Geen toegevoegde waarde

Zeven gemeenten in de MRA en de provincies Noord-Holland en Flevoland hebben hiervoor vorige week een ‘Realisatieovereenkomst’ ondertekend. Amstelveen tekende niet mee. Wethouder Adam Elzakalai zegt dat het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen wel de noodzaak van flex-woningen binnen MRA onderschrijft, naar daar in feite zelf al mee bezig is. “We hebben nu Kalkbranderij als locatie voor flexwoningen en de ontwikkeling van dit project is al in een relatief vergevorderd stadium. Op dit moment zagen wij de toegevoegde waarde niet in van het ondertekenen van deze regionale overeenkomst.”

Financiering

Hugo de Jonge onderstreept met de ondertekening van de overeenkomst volgens Elzakalai het belang van het bouwen van flexwoningen. “Hij benoemt de intentie om te kijken naar nationale financieringsmogelijkheden bij het bouwen van die woningen. De overeenkomst heeft geen financiële voordelen maar heeft vooral als doel om binnen de MRA samen te werken op dit thema en informatie uit te wisselen”, zegt de wethouder. Volgens hem denkt het rijk ook na over financiële garanties voor als flexwoningen na 10 jaar herplaatst moeten worden. “Gemeenten kunnen aanspraak maken op nationale financiële ondersteuning voor flexwoningen.”

Binnen de MRA gaat Amsterdam de meeste flexwoningen bouwen. Het zijn er duizend, met de ambitie er nog eens 1500 tot 2000 de laten verrijzen. In Zaanstad komen er 750, in Ouder-Amstel 540,  in Almere 425, in Haarlemmermeer 200, net zoveel als in Lelystad en in Velsen 150. De woningen zijn bedoeld om de tekorten aan sociale huurwoningen op korte termijn terug te dringen. Nog dit jaar wordt gestart met de bouw van de eerste woningen eb volgend haar worden de meeste opgeleverd.

Tekort

Flexwoningen zij volgens minister De Jonge de snelste manier om het probleem op te lossen. “Ze zijn hard nodig, want er is een ernstig tekort aan woonruimte. De nieuwe generatie flexwoningen zijn modulair, van hoge kwaliteit en herbruikbaar. Het Rijk zet met de Metropoolregio Amsterdam, als aanvulling op traditionele bouw, in op de bouw van flexwoningen. Vijfduizend is een mooi aantal en een goed begin. Hopelijk volgen er meer gemeenten’, zei hij.

Rijk en regio

De minister heeft de samenwerkende overheden in de MRA benaderd voor het sluiten van de overeenkomst. De partners in de overeenkomst zijn de Rijksoverheid, provincie Noord-Holland, provincie Flevoland en de zeven genoemde gemeenten in de MRA die flexwoningen realiseren. Wanneer ook andere gemeenten in de MRA ook flexwoningen willen realiseren, kunnen zij zich later bij de overeenkomst aansluiten. In het akkoord wordt gestuurd op concrete locaties voor de bouw van de woningen, die met capaciteit en financiële middelen van het ministerie versneld worden gebouwd.

Voor de MRA-deelnemers zijn de samenwerking in de regio en de rol van het Rijk van groot belang. Hulp van de Rijksoverheid en regionale afstemming zijn nodig om de flexwoningen te realiseren. Er zijn afspraken gemaakt over het herplaatsen van de woningen na afloop van de tijdelijke duur van de plaatsingen en in de overeenkomst staat dat gezamenlijk wordt gewerkt aan afspraken over sociaal beheer.

Smaak te pakken

Wethouder Victor Frequin van Ouder-Amstel zegt blij te zijn dat minister De Jonge naar zijn gemeente is gekomen om de Realisatieovereenkomst Flexwoningbouw te ondertekenen. “De afspraken bieden ons en de woningcorporaties meer steun om snel betaalbare huisvesting te realiseren voor ruim 440 jongeren en starters op een tijdelijke locatie in Ouder-Amstel. Minimaal 50% van deze woningen is bestemd voor inwoners uit Ouder-Amstel en de regio Amsterdam,” zegt hij.

Wethouder Jurgen Nobel van Haarlemmermeer, tevens vicevoorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Bouwen en Wonen van de MRA: “In Haarlemmermeer hebben we inmiddels ervaring met flexwoningen. In Nieuw-Vennep staan nu woningen die er ook nog mooi uitzien. Minister De Jonge heeft onlangs de eerste sleutels overhandigd. We hebben de smaak te pakken en willen meer flexwoningen bouwen in onze regio. Door de Rijk-Regionale samenwerking die we in deze overeenkomst aangaan kunnen we deze sneller gaan bouwen.”

Taskforce

De samenwerkende overheden in de MRA zijn van plan een Taskforce Flexwoningbouw op te richten, die gaat zorgen voor de versnelde bouw van de Woningen. De taskforce zit direct aan tafel bij het Rijk en de provincies. Ook zorgt zij voor inhoudelijke ondersteuning van de gemeenten en heeft zij een regierol voor de herplaatsing van de woningen voor een tweede termijn binnen de MRA.

1 REACTIE

  1. “De ontwikkeling hiervan is al in relatief vergevorderd stadium” volgens de wethouder!
    Hoe durft hij het uit zijn mond te krijgen na jaren onbetaalbare woningen in onze gemeente gerealiseerd te hebben en helemaal niets voor de echt betaalbare.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.