Alom in de gemeente werken de voetgangers-verkeerslichten te snel voor de gemiddelde ouderen, zeker die met een rollator. De fractie van  50Plus in de gemeenteraad heeft dat nu zelf vastgesteld bij de bejaardenwoningen van Brentano aan de Klaasje Zevensterstraat en daarover schriftelijke vragen aan wethouder Herbert Raat van Verkeer gesteld.

De oudere bewoners worden geconfronteerd met voor hen te korte oversteektijden, zegt de fractie. “Voor mensen die slecht ter been zijn en / of gebruik maken van hulpmiddelen (rollator of wandelstok) blijft het verkeerslicht niet lang genoeg op groen,” zegt fractievoorzitter Emiel Sjaardema van 50Plus.

Tilburg

Hij wijst er op dat in onder andere Tilburg in 2021 bij drie kruispunten ‘slimme drukknoppen’ zijn geplaatst op verkeerslichten. Na het indrukken van de knop blijft het licht langer op groen, wat de overstekende meer ‘comfort’ geeft. Sjaardema wil weten of B&W überhaupt weten dat hulpbehoevende mensen nu eenmaal meer tijd nodig hebben om over te steken. En B&W bereid zijn in elk geval in de omgeving van zorgcomplexen en seniorenwoningen de verkeerslichten op de ‘Tilburgse’ manier aan te passen en wanneer dat dan kan. Als B&W van de aanpassing afzien dan wil 50Plus wel graag weten waarom.

Visueel

Volgens de fractie zijn de speciale drukknoppen, die zich onder de normale knop bevinden, ook handig voor visueel beperkten of slechthorenden. Het apparaat geeft namelijk signalen af, zodat men weet of het licht op rood of groen staat. Sjaardema keek, na een tip van een buurtbewoner, zelf hoe de situatie rond de Klaasje Zevensterstraat is. Inderdaad biedt de ‘normale’ oversteektijd – anderhalve meter per seconde – niet voldoende voor de overstekende, constateerde hij. Door het gebruik van de slimme knoppen kan die tijd worden verdubbeld.

Foto:  Emiel Sjaardema

1 REACTIE

  1. 50 plus heeft hier wel een puntje! Op sommige plaatsen is de oversteektijd wel te kort voor mensen die slecht ter been zijn. Ook zou hier en daar wel eens wat aan trottoirs gedaan kunnen worden omdat ze te onregelmatig zijn geworden door boomwortels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.