Er komt een Jongerenraad in Nes aan de Amstel. Voorzitter Henk Boelrijk van de Dorpsraad (DR) daar deelde dat donderdagavond mee. Er is alvast een petitie van jongeren gestart met 132 handtekeningen, omdat naar hun mening de kwestie van het wonen in Nes onvoldoende aandacht kreeg in de zogeheten Dorpsvisie, die ook naar de gemeente wordt gestuurd door het adviesorgaan van B en W.

De jongeren vinden dat er te weinig woningen in Nes aan de Amstel worden gebouwd, zoals overigens ook hun leeftijdgenoten in de rest van Amstelveen.

Overigens is de Dorpsvisie een deel van de gebiedsvisie die de gemeente samen met andere gebiedsvisies deel wil laten uitmaken van een Omgevingsplan, dat sinds de invoering van de Omgevingswet bestemmingsplannen gaat vervangen.

Raadhuis

Maar er is in de Dorpsvisie te weinig aan dacht voor starters op zoek naar een woning. Als er geen betaalbare woningen in Nes komen, is het ook afgelopen met de leefbaarheid van het dorp, menen de jongeren. Dit is een noodkreet, zei iemand op de publieke tribune. Hij vond dat de Dorpsraad in het raadhuis de visie van jongeren moet laten klinken.

Woningmarkt

Er zijn al een substantieel aantal starters uit Nes vertrokken, zegt de petitie. En ook dat de toekomst van Nes aan de Amstel door jongeren van nu wordt bepaald. “Er is wel beweging in de woningmarkt”, zei Boelrijk, die de hele petitie voorlas als onderdeel van de participatie. Men kan commentaren op de dorps- en gebiedsvisie nog inzenden en er komt nog een inspraakavond. Overigens heeft de DR geantwoord op alle commentaren die zijn b innen gekomen.

Speeltuin

Er is ook een werkgroep Speeltuin aan het werk. Er zijn in Nes nu twee speelplaatsen voor kinderen, die met ouderwetse en ten dele kapotte speeltoestellen. DR-lid Frans van Vugt-Schmitz stelde voor er één speelplaats van te maken met méér ruimte. Dat wordt ook door de werkgroep bekeken. Er moet een voor de gemeente realiseerbaar plan komen.

Amsteldijk

Aan de DR-vergadering was een informatieavond over de Amsteldijk Zuid, waaraan Nes ligt, gehouden (foto). Die moet verhoogd worden, legde Walter Tromp van de gemeente uit. Er is een commissie uit Nes aan de Amstel aan het werk geweest, omdat het ook verkeerstechnische problemen en mogelijke oplossingen voor het dorp heeft. De commissie heeft in mei 2023 een gemeentelijk plan gepresenteerd, maar er is in het definitieve plan, dat nu ter tafel lag, weinig veranderd, stelde Boelrijk vast. De hele dijk, van Amsterdam af, wordt verhoogd en daar zijn dus diverse gemeenten bij betrokken. “Niemand heeft bezwaar ingediend”, zei Tromp. Er is nu een aanbesteding uitgeschreven, waarop vijf aannemers hebben gereageerd en in januari wordt bekend gemaakt aan wie het werk wordt gegund, dat 2,5 jaar duurt. Iedereen in Nes kreeg een kaart waarop de Amsteldijk Zuid was aangegeven wat men daarmee van plan is. De communicatie werkte goed, zei iemand op de tribune.

Overigens vroeg daar iemand of is overwogen door de gemeente op de Amsteldijk Zuid een maximumsnelheid, bij voorbeeld 30 kilometer per uur, in te stellen. Dat heeft weinig zin, vond DR-lid Rinus Verheggen, want ter hoogte van de Urbanuskerk, waar nu een 30 kilometer grens geldt, racet men ook met hogere snelheid. De bomen verdwijnen wel, op een enkele na. Maar er worden volgens de gemeente nieuwe geplant, voor een deel komen die uit de boomschool die zij heeft ter bewaring van de exemplaren die men langs de A9 kapte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.