Op woensdag 25 en donderdag 26 september wordt in het Bostheater het 90-jarige bestaan van het Amsterdamse Bos gevierd met het zogeheten natuurfestival ‘Het Bos van de Toekomst’, een programma voor volwassenen en kinderen.

In plaats van terugblikken richt het theater de blik op de toekomst met de vraag of en hoe  het Amsterdamse Bos zich de komende tien jaar tot het innovatiefste stadsbos ter wereld kan ontwikkelen, op het gebied van biodiversiteit, klimaatadaptatie, gezondheid en sociaal welzijn.

BioBlitz

Op de woensdag kan men van 15.00 tot 23.00 uur meedoen aan een BioBlitz, waarin deelnemers zoveel mogelijk soorten in het Amsterdamse Bos in kaart brengen, zoals allerlei insecten, vogels, mossen, planten en waterdieren. Deelname €5 p.p. (incl. service fee). Dat bedrag is goed voor het meedoen aan (meerdere) begeleide expedities en wandelingen, aan de slag gaan met ‘Vrije missie’-kaarten, kennis uitwisselen met experts van onder andere Naturalis en talloze andere organisaties en het bijwonen van een vertoning van de documentaire ‘Groenkijkers’.

Er is een kinderprogramma van 09.30 tot 14.00 uur voor de natuurliefhebbers van de toekomst, waarvoor basisschoolklassen in het Bostheater een voorstelling zien van Gab Wildebras, de Tiktok-bioloog van dit moment.

Na dit gezamenlijke moment gaan de kinderen zelf aan de slag. Er is een workshop ‘Biomimicry’, waarin ze leren hoe we slimme ideeën uit de natuur kunnen nabootsen om de wereld te verbeteren en duurzamer te maken, meldt het theater. En de klassen kunnen het Amsterdamse Bos intrekken voor een wedstrijdje dieren en planten waarnemen.

Symposium

Op de zaterdag wordt van 14.00 tot 18.00 uur een Symposium gehouden over bos, biodiversiteit en klimaat, met bos-expert Simon Klingen en bioloog Remco Daalder. Er is onder meer met hen een panelgesprek. Ook is er een bijdrage van Nadina Galle, internationaal bekend van TEDx, Forbes 30 under 30 en haar term “Internet of Nature”. Rondom het Bostheater ontdekt men prikkelende kunstinstallaties van Jean-François Gauthier en Elmo Vermijs. Bijwonen van deze middag is gratis.

Aanmelden symposium 

Kunst

Op beide dagen zijn ook werken van kunstenaars te zien. Studio Elmo Vermijs geeft een inkijkje. In dit project staat de ondergrondse intelligentie van Amsterdamse Bos centraal. Via een interactieve geluidsinstallatie wordt de bezoeker uitgenodigd om te ervaren en stil te staan bij deze vraag.

Ontwerper en kunstenaar Elza Bērziņa onderzoekt hoe lichamelijke sensaties ons kunnen helpen ons in te beelden hoe een bos voelt. Dit project is erop uit te helpen te transformeren van ‘ego’ naar ‘eco’ en zo de kloof te overbruggen tussen mens en natuur.

‘Levende bodem’ van landschapsarchitect Jean-Francois Gauthier en architect Alexander Beeloo is een levend sculptuur en een pleidooi voor het bodemleven met als uitgangspunt een veerkrachtige natuur en klimaatadaptatie. De ondergrondse opbouw van het Amsterdamse Bos wordt weergegeven in ‘bodemhorizonten’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.