De SP overweegt een boycot van de laatste vergadering van de nu zittende gemeenteraad. Die begint namelijk al om 16.00 uur, waarna om 17.30 uur het afscheid van ‘oude’ raadsleden start. Reden van de vervroeging – normaal beginnen raadsvergaderingen om 20.00 uur –  is dat de raadsleden ten afscheid een dinertje wacht. De gemeente haast zich te zeggen dat de vergadering om 17.00 uur begint. Een half uur vroeger dus dan de SP zegt en daarmee voor werkenden nog moeilijker bij te wonen.

Dat de ‘openbare’ vergadering vroeger wordt gehouden heeft het presidium (fractievoorzitters) blijkbaar besloten, maar dat besluit tot nu toe aan de openbaarheid onttrokken. Alleen de SP was daar niet mee eens. Volgens die fractie heeft de gemeenteraad ermee ingestemd, maar dat is volledig aan inwoners voorbij gegaan. Mogelijk komt er woensdag nog een officiële uitnodiging de openbare vergadering bij de wonen in het Amstelveens Nieuwsblad. Op de gemeentelijke website is alleen te vinden dat op 28 maart wordt vergadert. Burgemeester Bas Eenhoorn laat weten teleurgesteld te zijn in de houding van de Socialisten.

‘Eigen feestje’

De SP laat weten niet gezellig mee te eten en mogelijk ook niet naar de vergadering te gaan, omdat wie werkt er niet als bewoner bij kan zijn en de openbaarheid wordt geschaad. Door de vervroeging moeten werkende mensen, als zij bij de afscheidsvergadering willen zijn, vrij nemen is de klacht van de SP.  ”Jammer dat de SP zo laat afzegt voor het afscheidsetentje van de gemeenteraad. Ik had dit graag gehoord toen we dit afspraken met de fractievoorzitters”, zegt de burgemeester.

”De raadsvergaderingen in Amstelveen beginnen altijd om acht uur, behalve met de kadernota, maar daar zijn inhoudelijke redenen voor”, zegt lijsttrekker Patrick Adriaans. “Een raadsvergadering vervroegen, omdat je een eigen feestje belangrijker vindt is een gotspe. Sowieso zien wij het nut er niet van in om met zijn allen te gaan eten, op kosten van de belastingbetaler. Dus het eten boycotten we sowieso.”

Kadernota

De SP zegt het wel logisch te vinden dat een drukke inhoudelijke agenda zoals de kadernota deels overdag plaatsvindt, en dat dan de raadsleden gezamenlijk met de mensen op de publieke tribune gaan eten. Een raadsvergadering verplaatsen om niet inhoudelijke redenen vindt de partij onjuist.

Adriaans: ”De agenda van de raad, op 28 maart, dus na de verkiezingen, heeft niet veel om het lijf en is vooral een ritueel van afscheid nemen. Het is nu nog niet helemaal duidelijk of er bespreekstukken op de agenda komen. Als de agenda alleen hamerstukken kent zal de SP niet komen. Wij zullen in de fractie naar aanleiding van de agenda bespreken of we toch komen omdat we onze volksvertegenwoordigende taak serieus nemen. Dus het eten boycotten we, de raadsvergadering houden we nog in overweging.” Bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad, op 29 maart, is de SP wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.