Wie nog twijfelde of hij wel gaat stemmen, doet dat zeker niet na het bloedeloze debat tussen de aan de verkiezingen deelnemende partijen, maandagavond in de schouwburg. Er werd aan het einde daarvan een zogenoemde poll gehouden, maar die betrof alleen de aanwezigen, dus gaf de achterbannen der diverse partijen weer. Want het publiek, dat overigens wel voor een bomvolle tribune zorgde, bestond voornamelijk daaruit. Het debat werd uitgezonden via RTV Amstelveen.

Blijkbaar was met de setting precies de landelijke NOS-lijn gevolgd bij de nationale verkiezingen, wat afwisselend debatten tussen twee kandidaten en vijf lijsttrekkers tot gevolgd had. Die moesten dan antwoorden op tien stellingen over onder meer of er wel of niet lawaai veroorzakende festivals in het Amsterdamse Bos mogen worden gehouden.

Meest in het oog springende vraagstukken waarover werd gesproken, waren natuurlijk de woningbouw, Schiphol en het meer steunen van inburgerende vluchtelingen met verblijfsvergunning (statushouders). Maar daar kwam eigenlijk weinig nieuws uit.

Nogal nieuw was de sloop van De Meerkamp en bouw van een nieuw zwembad, waarvan sportwethouder en lijsttrekker voor het lokale Burgerbelangen Peter Bot een warm voorstander is, terwijl Bert de Pijper van de ChristenUnie eerst een onderzoek naar de noodzaak wenst en mogelijke verbouwing. Maar volgens Bot is het 22-jaar oude zwembad volslagen uit de tijd en moet er een duurzaam nieuw bad komen, waarvan de projectontwikkelaar die het ontwerpt ook het onderhoud doet. De sloop van het zwembad was volgens sommige andere partijen een konijn dat plotseling uit de hoed werd getoverd en waarover inde polutieke arena niet of nauwelijks is gesproken.

Sociale woningen

En dan was er natuurlijk weer de woonsituatie in Amstelveen, waarbij de op doorstroming gokkende coalitie geen en de oppositiepartijen wel sociale woningen wensen. Het CDA is trouwens, net als de rechtse coalitie, voor bouw voor midden inkomens. En oud verhaal dat geen enkel nieuw gezichtspunt aan het licht bracht. Overigens is het zich voor het wethouderschap warm lopende GroenLinks wel van mening dat er verandering in het beleid moet komen, een leus die niet bepaald zal aanslaan bij de nu zittende grootste liberale coalitiepartijen VVD en D66, met in hun kielzog Burgerbelangen. Ook de nieuwe lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA) vindt trouwens dat er de laatste jaren teveel is blijven liggen, zoals lijsttrekker Tim Lechner het noemde.

Alle partijen willen verder een duurzaam, veilig, groen, sociaal en betaalbaar bewoonbaar Amstelveen. De samenleving, zei Bert de Pijper van de ChristenUnie, moet vooral tot uiting komen in de wijken. “Aandacht voor elkaar”, zoals De Robles van de Ouderencombinatie het noemde.

Schiphol

Dat voor de groei van Schiphol de grens bij 500.000 vliegbewegingen bereikt moet zijn, is een hot item van SP en GroenLinks, maar dat aantal zegt PvdA-lijsttrekker Jeroen Brandes totaal niets. Het gaat hem, zei hij, om het type vliegtuigen dat wordt gebruikt; er zijn er die veel lawaai maken en ook verder schadelijk zijn voor de gezondheid en andere toestellen. Wel pleitte hij voor het stoppen van nachtvluchten.

Ook over het door de overheid overnemen van schulden van jongeren waren de meningen verdeeld. GroenLinks en SP zijn daar warme voorstanders van, D66 vindt dat men meer opschiet met het leren met geld omgaan van jongeren. Eigenlijk, zei Pier Rienks van het CDA, praat men in het luchtledige op dat punt. Want het gaat volgens hem om de aard en de omvang van de schuld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.