Home Politiek Niet álles langs de Amstel is Nesser

Niet álles langs de Amstel is Nesser

1
26

Zoals overal in Amstelveen knaagt de woningnood ook aan Nes aan de Amstel. Vooral jongeren, starters op de woningmarkt, hebben het moeilijk en zijn vaak al verhuisd, hoewel zij liever in het dorp bleven. Dat bleek dinsdag tijdens de inspraakavond over het ontwerp voor de dorpsvisie, die onderdeel wordt van de door de gemeente te ontwikkelen Omgevingsvisie. Er moet nieuwbouw worden gepleegd, was de mening van de meesten in de zaal. Zij spraken zich uit voor de complete dorpsraad (DR, foto), waarvan voorzitter Henk Boelrijk concludeerde dat in het ontwerp voor de dorpsvisie de woningbouw volgens de insprekers een prominentere plaats moet krijgen dan wat er al in staat.

Over de demografische ontwikkelingen is de gemeente niet scheutig met mededelingen, zei de dorpsraad. “Er moet gebouwd worden”, vond Boelrijk. Hij dacht zelf aan honderd woningen. “Als ik tien jaar geleden hier een starterswoning had kunnen krijgen, was ik nu nog Nesser geweest”, stond er in een petitie.

Niet dorp gewend

Dat was ook de mening van een groep ‘jonge Nessers’, die zich verenigd hebben en deelnamen aan ‘HappyNes’. Zij krijgen steun van ouderen. Intussen kopen langs de Amstel mensen wel woningen, maar alles wat er bij komt is volgens iemand in de zaal niet gewend in een dorp te wonen. Zo ontstaat een zekere afstand van degenen die zich langs de Amstel vestigen en de dorpsgemeenschap. Er zijn ook oud-Nessers die graag terug willen naar het dorp waar zij zijn opgegroeid. Een kassencomplex aan de Amsteldijk Zuid 181 werd genoemd als een aardige plek voor woningen, maar dan moet de bestemming worden gewijzigd, waar de eigenaar naar verluidt ook veel voor voelt.

Geen doorstroming

Van doorstroming, door het gemeentebestuur als een oplossing gezien, komt niets terecht, was de opvatting van de Nessers. Sommige ouderen willen best naar een kleinere woning maar die is er in het dorp niet, terwijl zij daar wel graag blijven wonen. Er gebeurt dus niets. “Als wij meer woningen voor Nessers willen, komen wij bij de gemeente niet eens binnen”, veronderstelde DR-lid Frans van Vugt-Schmitz. Maar jongeren komen wel met een petitie. Daarin staat dat het belang van extra starterswoningen en de voorrang die aan jonge Nessers die toe te wijzen in het ontwerp voor de nieuwe dorpsvisie nauwelijks worden aangekaart. ‘Leefbaarheid en sociale cohesie in het dorp begint bij de jeugd van Nes’, meldt de petitie verder. Er komen volgens de jongeren niet voldoende betaalbare woningen beschikbaar.

 Wikken en wegen

Die zouden kunnen worden gebouwd op de plaats van de school ‘De Zwaluw’ vond voorzitter Jan van Schaik van dorpshuis De Nesse, waar trouwens de bijeenkomst werd gehouden. Hij pleitte voor het voortbestaan van het bestaande dorpshuis, waarin net een investering voor energiebesparing is gepleegd. Maar de school zelf zag meer in een multifunctioneel gebouw, waar kerk, school en dorpshuis in huizen. Duidelijk is dat als er geen woningen voor jonge gezinnen komen, ook het leerlingental van de Zwaluw opdroogt. Een aanwezige zag meer in handhaving van de school, wat de gemeente zeven miljoen euro zou schelen. Overigens ontstond er een discussie over openbaarmaking van alle reacties op het ontwerp. Ook van degenen die hun ideeën niet in de ontwerp dorpsvisie terug zien. “Dat is dan jammer”, zei iemand. “Maar ook de verliezers moeten aan bod komen.” Volgens Nesser Walter Boer zou het zonde zijn als niet verschillende visies uit Nes komen. De DR heeft een adviesfunctie, want is een adviesorgaan van B en W, zei Boelrijk. Overigens is het de bedoeling voor Nes een Participatieraad op te richten, waarin alle organisaties zijn vertegenwoordigd. Maar het proces van wikken en wegen door de dorpsraad is nu niet transparant genoeg, vond het publiek. Overigens was men ook over de corporatie Eigen Haard ontevreden. Iemand stelde voor maar een koepel zelf te beginnen, die woningen op aangekochte grond koopt en daar nieuwbouw pleegt. Want wat er nu in de woningen van de Nes wordt gedropt maakt de gemeenschap niet leefbaarder.

1 COMMENT

  1. Gewoon meer ouderenwoningen voor Nessers en niet op zo’n achterlijke manier dat de huur gelijk 50% hoger is of dat je gelijk de huidige overwaarde van je huidige woning kwijt bent. ( een woning waar je zeker de eerste 10 jaar blauw aan betaald hebt) en Floor wonen is nog altijd een recht, hetgeen ze totaal vergeten zijn bij VVD&D66.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.