In antwoord op een verzoek van het Rijk aan Gemeenten is er nu een lokaal Amstelveens Sportakkoord, een ingewikkeld document, dat in totaal acht projecten omvat. Die zijn gericht op allerlei doelgroepen, variërend van senioren tot minima, van kinderen tot nieuwe inwoners en van gehandicapten tot jongeren. Nog steeds is het de bedoeling met een groter aanbod meer mensen aan het bewegen te krijgen.

Het sportakkoord, voor de uitwerking waarvan dit jaar € 58.400 beschikbaar is, bevat afspraken tussen gemeente, AmstelveenSport, het Sportcentrum VU en namens de sportverenigingen een vertegenwoordiger van ‘De Poelster’. Volgens sportwethouder Rob Ellermeijer is het akkoord een eerste stap op de weg naar een zo ‘inclusief’ mogelijk bewegen van de inwoners. Overigens zal dat in de richting van nieuwe Amstelveners nog veel promotie vergen, want de gemeente mag er dan prat op gaaninternationaal te zijn, zij is war bevolking betreft ook een soort duiventil. Jaarlijks vestigen zich hier 11.000 (ruim 12%) nieuwe inwoners, zegt het akkoord. Gezien de stijging van het totale inwonertal met enkele honderden (door de coronacrisis was er zelfs sprake van een daling), betekent het dat duizenden Amstelveen ook weer verlaten.

Subsidie

Dankzij het akkoord komt voor de uitwerking een subsidie van het Rijk beschikbaar. Het stuk moet trouwens door de gemeenteraad nog worden goedgekeurd, maar dat zal zeker gebeuren. Daarbij komt dan ook het voorstel van B&W extra geld uit te trekken. De gemeente wil volgens Ellermeijer ook dat veel sportaanbieders zich bij de afspraken aansluiten. Haar ambitie: Een leven lang optimaal bewegen voor alle inwoners. Er is daarbij ook gedacht aan het faciliteren ‘van sociale veiligheid door het sporten voor alle Amstelveners, ongeacht ras, religie of seksuele geaardheid’, zegt de gemeente. War dat laatste betreft wordt de handtekening van het COC Amsterdam verwacht als één van de projectleiders.

Afstemmen

De Rijks- en lokale overheid wil partners uit sport, zorg, welzijn, onderwijs en bedrijfsleven halen en die met elkaar te afstemmen welke thema’s zij denken op te pakken. ‘Het lokaal sportakkoord verbindt mensen en organisaties in de gemeente en zet aan tot lokale samenwerking en uitvoering’,  zegt de gemeente. Het lokaal sportakkoord is volgens de gemeente een concreet document met een richtinggevend toekomstbeeld en omvat een aantal praktisch uitvoerbare projecten.

Vitaler

Ten aanzien van het sportakkoord zijn vooraf de volgende criteria geformuleerd: samenwerken met sport- en beweegaanbieders, onderwijs, zorginstellingen en de gemeente; tegemoet komen aan de vraag van de samenleving die vitaler en gezonder in het leven wil staan; rekening houden met maatschappelijke opgaven in Amstelveen waaronder armoede en eenzaamheid.

Minder lage inkomens

Intussen steekt Amstelveen wat bewegingspatroon iets gunstig af bij het landelijk gemiddelde. Zo bewegen volgens de gemeente 63,3% van de inwoners, terwijl het landelijk gemiddelde 63% is (volgens de beweegnorm), komt overgewicht voor bij ruim 42& van de bevolking (landelijk 49%) en zijn er 43,7% niet-sporters (landelijk 48,7%).

Negen procent heeft een laag inkomen, wat landelijk één op de vijf is en kinderen in een uitkeringsgezin vormen 3% van de bevolking wat nationaal zeven procent is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.