Om onderzoek te doen naar wijken die bijdragen aan de energietransitie kreeg de gemeente €250.000 subsidie. Dat komt uit Europese programma Driving Urban Transition (DUT). De bedoeling is de europositieve zone langs de A9 te onderzoeken. Begin dit jaar hadden lokale en internationale organisaties een projectvoorstel ingediend dat voorziet in onderzoek naar ‘energiepositieve wijken die bijdragen aan de energietransitie’.

Uiteraard is wethouder Floor Gordon (duurzaamheid) blij met de subsidie. ”Dit onderzoek biedt de kans beter inzicht te krijgen in onbenutte kansen en tegelijk óók beperkingen voor opwek in het A9-gebied. Daarnaast past internationale samenwerking op dit niveau uitstekend bij het karakter van onze stad.”

 DUT-programma

Het DUT-programma stimuleert onderzoek en innovatie gericht op het oplossen van stedelijke uitdagingen. Eén van de onderzoeksthema’s is Positive Energy Districts (PED): stedelijke zones die meer energie opwekken dan ze gebruiken. Dit kan onder meer bereikt worden door lokale opwek van energie te stimuleren en deze vervolgens zo efficiënt mogelijk lokaal te gebruiken. Ook effectief gebruik van overige energiebronnen zoals restwarmte van gebouwen maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Daarnaast is betrokkenheid van bewoners en bedrijven van groot belang om te zorgen voor oplossingen die passen en bijdragen aan een gebied waarin het fijn wonen, werken en recreëren is.

Het internationale consortium, bestaande uit de Hogeschool van Amsterdam en steden in Finland, Duitsland, Italië en hun hogescholen, heeft een voorstel ingediend van €1.5 miljoen euro waarvan € 250.000 bestemd is voor onderzoek in Amstelveen.

 Energiepositief

Na een korte voorstudie is het gebied rondom de A9-snelweg in Amstelveen aangewezen als potentieel Positive Energy District. De komende drie jaar doen  bestaande partners en lokale stakeholders gezamenlijk onderzoek naar de potentie en het in gang zetten van projecten om de A9-zone daadwerkelijk te transformeren tot een energiepositief gebied. Organisaties of bedrijven die geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met het team Energietransitie van de gemeente Amstelveen energietransitie@amstelveen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.