Op de gemeentelijke website komt een formulier waarmee minima, onder wie statuszoekers, kwijtschelding van schulden bij de gemeente kunnen aanvragen. Wethouder Marijn van Ballegooijen antwoorde dat in de raadscommissie Burgers en Samenleving op mondelinge vragen van Wil Roode van de SP. Hij zegde ook toe dat het met de stapeling van gemeentelijke schulden van betrokkenen is afgelopen en men voortaan hoogstens drie jaar moet aflossen.

Overigens moet men wel weer betalen als minima later zich een hoog inkomen verwerven, zei hij.

Weten

Het was Roode opgevallen dat op de gemeentelijke website niet naar de regeling wordt verwezen waarop minima recht hebben. “Als zij zelf geen of onvoldoende inkomsten hebben om bijvoorbeeld hun woning in te richten krijgen dan een gemeentelijke lening die zij moeten aflossen”, zei ze. “Statushouders en anderen die gedurende drie jaar volledig aan de terugbetaling van leenbijstand voor inrichtingskosten hebben voldaan kunnen kwijtschelding aanvragen. Maar dan moet je wel weten dat dit kan.”

Aan dat laatste ontbrak het volgens haar. Daar komt nu dus verandering in. Er is op dit moment geen voorlichting over de regeling op de gemeentelijke website, geen brochure en geen aanvraagformulier. Roode: “Wie informatie wil over kwijtschelding van de leenbijstand moet zelf hiernaar op zoek gaan en proberen te begrijpen wat er te lezen staat in de ingewikkelde beleidsregels.”

Toegankelijk

De SP liet blijken van mening te zijn dat de informatie in eenvoudige taal en goed toegankelijk te vinden moet zijn op de website met de voorzieningen voor minima.

Bij de hulpdienst van de partij kwamen vragen binnen over de moeilijkheden, zegt Roode. Vooral statushouders waren volgens haar in problemen gekomen. “Mensen die een lening van de gemeente kregen, omdat ze niets meer hebben. Alle benodigde spullen moesten ze hier gaan kopen. Ook bleken er mensen te zijn in Amstelveen die negen jaar moeten aflossen omdat lening 2 van de bijzondere bijstand pas mocht worden ingelost als lening 1 was afgelost.” In hert kader van de armoedebestrijding vroeg Roode direct te stoppen met het stapelen van leningen.

Wil Roode: “Als SP blijven we doorgaan met aandacht voor mensen in armoede te vragen. De toezegging van de wethouder ten aanzien van kwijtschelding na drie jaar aflossen en het stoppen met stapelen van leningen is een stap in de goede richting, maar er moeten er nog meer worden gezet.”

1 REACTIE

  1. Weer zeer bevreemdend dat de gemeente gewoon geen info geeft over zaken betreffende leningen. Maar afijn dit is dankzij Mevr. Roode een stapje dichterbij een oplossing gekomen. Nu nog even afwachten hoe dat in de praktijk uitwerkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.