Het Stadsfonds moet er komen, vindt wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken. Die wil dat de gemeenteraad er nog dit jaar een beslissing over neemt. Maar op de woensdag in het Noorddamcentrum gehouden informatieavond erover waren sommige ondernemers het er niet mee eens. Er waren ook raadsleden van o.a. de PvdA, GvA, AvA, bbA en CU. De eigen VVD-fractie van de wethouder, te boek staande als ‘ondernemerspartij’, werd vertegenwoordigd door raadslid Janneke Leegstra. De contributie voor een stichting die het fonds moet gaan beheren, wordt door de gemeente geïnd via een verhoging van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) op de bij ondernemingen in gebruik zijnde panden. Het Stadsfonds is er voor verschillende gebieden, zoals de cultuur, van de hele stad. Maar tegenstanders stellen vast dat het geld wel door de ondernemers moet worden opgehoest.

Zij vragen zich ook af of het niet aan de politiek is voor de stad te zorgen.

Feestverlichting

Voor het Fonds spraken zich zowel ondernemersgremia als non profit organisaties zich uit, zoals de Ondernemersvereniging Amstelveen en zorgverlener Brentano en het gemeentelijke sportbedrijf AmstelveenSport. Michel Bekker van Actief voor Amstelveen ziet er niets in. “Voor ondernemers hebben wij al een vereniging, de retailers en horeca zijn apart georganiseerd en daar komt nu wéér een organisatie bij”, zegt hij.  Voorzitter Pieter van den Brink (foto), een advocaat uit Rotterdam, van het pas in werking getreden Dordtse Ondernemersfonds, was er om te informeren hoe het in Dordrecht is gegaan. Dat fonds had overigens wel een langere voorbereiding dan wat Elzakalai in Amstelveen wil. Hoewel achter de schermen een zogeheten ‘trekkersgroep’ al daaraan heeft gewerkt. Tot die trekkersgroep behoort o.a. directeur Dianne Zuidema van de Schouwburg Amstelveen, die ook in het Noorddamcentrum aanwezig was. Ze zei dat het de wens is van de culturele instellingen van Amstelveen en de gemeente dat de stad de cultuurstad van Noord-Holland wordt, waaraan het fonds naar haar mening kan bijdragen. In elk geval staan de grote vastgoedondernemers als KPMG, Unibail-Rodamco-Westfield en Rijsterborg achter de plannen.

BIZ

BBA-raadslid Dave Offenbach wil de bestaande Bedrijven Investeringszones (BIZ) uitbreiden tot het fonds en zag er op dit moment weinig heil in. Er moet eerst een breed draagvlak voor komen en dat duurt jaren, is zijn mening. Maar een BIZ, waarvan de ontwikkeling in Amstelveen niet zo snel gaat als ooit verwacht, is voor de feestverlichting van een winkelcentrum of -strip, zei iemand. Het stadsfonds heeft een breder doel. Een BIZ zorgt ervoor dat iedereen er aan mee betaalt en de gemeente te contributie int; als een meerderheid van de ondernemers het wil en er in een bepaald gebied er een komt, moeten eventuele tegenstanders wel meebetalen aan hen voorgelegde plannen, wat een BIZ van een winkeliersvereniging onderscheidt.

Binnenstad

“Wij zijn nu los”, zei Van den Brink. In Dordrecht lijkt het ondernemersfonds opgebouwd rond de binnenstad. “Wij hadden al een stevige organisatie”, vertelde Binnenstadmanager Remco Gravendijk. Ook in die stad en in andere gemeenten waar een dergelijk fonds bestaat, duurde het vele jaren van opbouw. Volgend jaar en in 2026 wil Elzakalai beginnen met twintig euro extra te eisen op de OZB voor een waarde van € 100.000 en dat loopt langzaam tot in 2028 het bedrag van vijftig euro is bereikt. Volgens de gemeente resulteert dat in ruim € 1,4 miljoen per jaar.

Dat er verschillende meningen zijn, had ook het raadslid Tawros Aslanjan (D66) geconstateerd. Dat zal nog een hele klus worden om die in één draagvlak te verenigen, vond hij. Een ook aanwezige ondernemer zag er weinig in. De gemeente zet wel druk, vond hij, maar de ondernemer moet betalen.  “Wat levert het op?” vroeg hij. “Daar krijg ik geen antwoord op.” Met ‘opleveren’ doelde hij op het profijt voor de onderneming en die moet ook financieel gerund worden, viel een ander hem bij.

Mooier

Het is wel een stappenplan, geeft de gemeente toe. Maar veel, vooral kleine, ondernemers staan toch een beetje huiverig tegenover dat studenten nu meedenken in het Dordtse fonds over de afvalscheiding. “Wij willen de wijk ook mooier maken”, zei Van den Brink. Maar is dat niet een taak van de gemeente? Die vraag kwam op bij de tegenstanders en een bij een BIZ aangesloten ondernemer stelde vast al voor de BIZ, voor de OA te betalen en daar een bijdrage nu bij komt. “Wij hebben ook onze eigen onderneming nog.” De trekkersgroep moet volgens voorzitter Rob van den Helder van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) het eerste bestuur van de op te richten stichting worden. Conclusie van de avond: Als de aan de financiële ruimte van de ondernemer komt, moet je wel een goed verhaal hebben. Dat ondernemers voor de cultuur van een stad moeten gaan betalen, stuitte bijvoorbeeld op enige tegenzin.

2 REACTIES

  1. Wat een ongelooflijke hoeveelheid weinig om het lijf hebbend liberaal geleuter…, maar wanneer komt die supermarkt in Waardhuizen er nu eens een keer, meneer de wethouder?

  2. Elzakalai is wel een ontzettende slappe zwamdoos, zeg. Overal in Amstelveen vertrekken kleine middenstanders of houden het niet meer vol,! Zo hebben we in de wijk Waardhuizen nog niets over een andere supermarkt mogen vernemen, dankzij het aso-gedrag van de BV Netjes, die totaal niet op het matje wordt geroepen door de gemeente of je krijgt te horen; “ Ja, we zijn in gesprek” Alleen dat in gesprek zijn duurt wel erg lang meneer Elzakalai!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.