Wie de democratie echt wil zien functioneren, moet naar Nes aan de Amstel gaan. Dat dorp moet wel een dorp blijven, waar een ieder iedereen kent, maar van de iets meer dat duizend bewoners wil twintig procent – vooral jongeren – er blijven wonen. En dat vraagt woningen, liefst binnen een paar jaar. Onder meer die (in elk geval schijnbare) tegenstrijdigheid staat in de (concept) dorpsvisie van de Dorpsraad (DR), waarvoor de inspraak nog altijd loopt. Tweehonderd dorpsbewoners kwamen kwamen naar de eerder dit jaar gehouden ‘inspraakavonden’ en voor dinsdag 17 september staat een er weer een op de rol. Maar wie suggesties heeft, hoeft niet op die datum te wachten, maar kan gewoon de DR-voorzitter Henk Boelrijk bellen (06 53350862) of met hem mailen (henk.boelrijk@planet.nl ). Ook staat de DR voor suggesties open: nesaandeamstel@amstelveen.nl

Want de visie op de toekomst van het dorp en het gebied daaromheen moet er een worden van de gehele Nesser bevolking, is de mening van de Dorpsraad, die overigens zijn licht opstak bij de gemeente en begeleid wordt door Dorpswerk NH.

Visie

Als de gemeente op net zo’n grote procentuele inspraak bij bijeenkomsten kon rekenen als Nes aan de Amstel, zouden er al gauw zo’n achttienduizend inwoners komen opdagen. Maar die laten zich vertegenwoordigen door een gemeenteraad, die alleen praat over participatie in de hoop dat die nooit werkelijkheid wordt. Het is trouwens zo dat bij vergaderingen van de Nesser Dorpsraad heel de publieke tribune mag meepraten. Die ziet, blijkens de dorps- en gebiedsvisie, heel goed dat de toekomst wel wat anders zal zijn dan nu, maar wil de historische context niet overboord gooien. Er wordt richting gegeven aan onderwerpen zoals wonen, werken, landbouw en natuur, recreatie, duurzame energieopwekking en verkeer. Sommige lijken in strijd met elkaar. “De visie is van ons allemaal en een leidraad om de komende jaren samen met bewoners, bedrijven en instellingen de koers verder uit te zetten en om te zetten in plannen en vooral concrete acties”, zegt de Dorpsraad in de concept visie. Al sluit die wel aan bij de omgevingsvisie van de gemeente. Die omgevingsvisie is een gevolg van de per 1 januari van kracht geworden Omgevingswet, waar men gemeentelijk eigenlijk weinig over hoort, 26 andere wetten vervangt en op den duur een einde maakt aan de bestemmingsplannen. Dat brengt wel veranderingen mee, oordeelt de DR, hoewel er in de gemeenteraad nauwelijks over wordt gepraat. Onder meer wat het aanvragen van vergunningen betreft. “De omgevingswet stimuleert participatie”, zegt de Dorpsraad. “De gemeente is verplicht aan participatie te doen bij voorbereidingen van een omgevingsvisie, omgevingsplan, omgevingsprogramma, projectbesluit, omgevings- en waterschapsverordening. De Omgevingswet moet ook bevorderen dat vergunningsprocedures minder tijd gaan kosten en vergunningen dus sneller kunnen verleend.” De DR wil tijdig weten en adviseren omtrent vergunningen in zijn gebied.

Hoger

De Dorpsraad, een adviesorgaan van B en W, beschouwt gemeente, provincie, waterschap en rijk als ‘hogere overheden’, die uiteindelijk wel invloed hebben op wat er in Nes gebeurt. Maar dorpsbewoners hebben ook zélf een mening over het beleid van de ‘hogere’ overheden. De Dorpsraad adviseert de gemeente over héél het buitengebied, inclusief bijvoorbeeld de Bovenkerker Polder, die naar zijn smaak Nesser Polder moet gaan heten. Kern van de visie is volgens de raad: “Willen we dat ons dorp en het buitengebied een prettige en groene woon- en werkomgeving blijft en we een actief dorp blijven met ons verenigingsleven, onze voorzieningen en onze activiteiten, dan is het noodzakelijk om vooruit te kijken en met elkaar een samenhangend toekomstbeeld te schetsen.”

De DR heeft een enquête uitgezet om een eerste woonbehoeftepeiling op tafel te krijgen. De enquête is ingevuld door 150 personen. Uit de resultaten komt naar voren dat ruim twintig procent van de invullers binnen een jaar of enkele jaren behoefte heeft aan een nieuwe woonplek in Nes a/d Amstel. Het werkgebied van de DR loopt vrijwel gelijk met de formele typering door de gemeente, die het  ‘Buitengebied Zuid’ noemt en – naast de dorpskern – ook de Amsteldijk Zuid vanaf de Rode Paal tot Langs de akker en de inwoners in en aan de Nesserpolder omvat.

Er staan in Nes a/d Amstel en het buitengebied 409 woningen, waarvan 230 koop- en 160 huurwoningen. Van die huurwoningen zijn er negentig van een corporatie (meestal Eigen Haard) en zeventig van particuliere beleggers.

Zwarte Kat

De helft van de ruim duizend bewoners is onder de 54 jaar; plusminus 40% heeft trouwens de veertig jaar nog niet gehaald. Al willen vooral jongeren in Nes aan de Amstel blijven wonen, de karakteristieke open structuur moet behouden blijven, vindt de DR. De Bovenkerker (Nesser) Polder moet volgens hem agrarisch gebied blijven en bij nieuw- en herbouw moet men rekening houden met de historische achtergrond van de bouwpercelen. “Dus de huidige planologische kaders dienen te worden verankerd binnen het kader van de Omgevingswet en zijn het uitgangspunt”, staat er in de dorps- en gebiedsvisie. “Binnen deze kaders bepleit de DR ruimte voor maatwerk met ruimte voor ontwikkelingen zoals ze in deze visie worden voorgesteld. Nieuwe woningen binnen en aan de randen van de huidige dorpskern, woningen voor kassen en ruimte voor generatiewoningen op agrarische bedrijven en bijvoorbeeld ruimte voor windmolens. Vervanging en mogelijke uitbreiding van de lintbebouwing langs de Amstel en de polder in historische en maatschappelijk perspectief. Amsteldijk Zuid mag geen tweede Amsteldijk Noord worden.”

Dat heeft gevolgen voor De Zwarte Kat en het vervangen van kassen aan de Amsteldijk Zuid 181. In november van het vorige jaar is een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning betreffende het (her)bouwen van een kassencomplex achter de woning die er staat. Daar is de DR tegen en hij ziet veel liever huizen verrijzen op basis van een nieuw bestemmingsplan, zoals ook herhaaldelijk gemeld. “Hiervoor zijn ook concrete plannen op tafel geweest”, zegt de DR. Maar, ondanks de krapte op de woningmarkt, grijpt de gemeente de kans om woningbouw te bedrijven niet aan. Ook de eigenaar van de grond wil woningen in plaats van kassen, maar helaas hebben gemeente, eigenaar van de percelen en provincie Noord-Holland nooit tot een gezamenlijk gedragen plan voor woningbouw kunnen komen. “Dat heeft nu tot gevolg dat er een aanvraag is ingediend voor een vergunning voor de bouw van een groot kassencomplex met vijftig parkeerplaatsen. De DR vindt dit een volstrekt ongewenste ontwikkeling en heeft de gemeente geadviseerd de vergunningsaanvraag af te wijzen en het onderzoek en het overleg over de mogelijkheden voor woningbouw te herstarten”, zegt de Dorpsraad.

De grond waarop eens café De Zwarte Kat stond, is een ander geval. Daar wilde de gemeente via een wijziging van het bestemmingsplan de bouw van drie villa’s toestaan. De gemeenteraad vond het goed en stelde een nieuw bestemmingsplan vast, waar de Raad van State een streep door haalde. Inmiddels duurt de juridische strijd al zes jaar. Kern van het advies is dat de DR wil vasthouden aan het huidige bestemmingsplan: horecabestemming en één woonhuis. Net als de Bewonerscommissie van buurtschap De Zwarte Kat.

1 REACTIE

  1. De gemeente plus de Raad heeft wel alle mogelijke moeite gedaan om tegen de haren in van de DR te strijken. Ten eerste door dat gebied van de Zwarte Kat tot stedelijk te verklaren en door nooit eens goed rondom de tafel te gaan zitten met de eigenaar van die grond.
    Amateurisme/kortzichtigheid en misschien ook weer netwerkcorruptie viert weer hoogtij, want bij de één kon het wel en bij de ander niet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.