Nadat de altoos op verduurzaming uit zijnde coalitiepartij D66 al een motie aankondigde, waarin zij pleit voor een ‘second opinion’ voor sociale huurwoningen, wegens een nieuwe rekenmethode voor energie-labels, constateert oppositiepartij CDA nu dat in huurwoningen van die labels niets eigenlijk klopt. En de partij, die van plan is mondelinge vragen daarover te stellen aan B&W, vindt dat de gemeenteraad ‘onwaardig’ heeft gehandeld door huurders geen vraag toe te staan in een raadsgesprek.

Na contacten met huurders vindt fractievoorzitter Arjen Siegmann van het CDA (foto) in de gemeenteraad zegt dat de corporatie Eigen Haard er eigenlijk een potje van maakt. 

Tochtig

Een uitzending van Radar heeft volgens het CDA de ergste vermoedens bevestigd. Na herkeuring in opdracht van Radar
gingen de labels naar D (heel matig) tot zelfs G (heel slecht) die van A (de beste) en C afkwamen. Siegmann: “Dit is niet alleen fout, het is ook slecht. Bewoners hebben hogere stookkosten en hun woning is niet goed geïsoleerd. Dat weten ze al jaren, maar het doen alsof de woningen prima geïsoleerd zijn is een aanfluiting.”

De labels zijn keurmerken (van ‘A’ tot ‘F’), die aangeven hoe energiezuinig een woning is. Een woning met ‘A’ is goed geïsoleerd, wat weinig stookkosten tot gevolg heeft. Een woning met ‘F’ is tochtig en kost veel meer om warm te krijgen.

Aanhoudende vragen
Het probleem is volgens Siegmann onlangs boven water gekomen door aanhoudende vragen van huurders van ‘Eigen Haard’. Bewoners van de Ambrosiuslaan kregen energielabels die veel te optimistisch waren. “De woningen gingen soms van ‘F’ naar ‘B’, zonder dat dit duidelijk gemotiveerd werd. Bewoners gingen er achteraan, maar hebben nog geen duidelijkheid gekregen”, zegt Siegmann. “Mensen moeten kunnen vertrouwen op de labels. Als je woning een ‘A’ of ‘B’ heeft, dan mag je daar wat van verwachten.”

Geen inzicht
Zelfs bewonerscommissies krijgen volgens hem geen inzicht in hoe de labels tot stand komen. “Die ‘energierapporten’ worden gemaakt door experts, in opdracht van de verhuurder, waarmee mensen zelf kunnen kijken hoe het label tot stand is gekomen. Het siert Eigen Haard niet dat het zo geheimzinnig doet over de energielabels. Iedereen snapt dat een oude woning niet fantastisch geïsoleerd is. Maar wees daar gewoon eerlijk over.”

 ‘Gemeenteraad onwaardig’
Het CDA windt zich ook op over de manier waarop bewoners geen vragen mochten stellen in een gesprek met de raad, december vorig jaar. Siegmann: “Er stond nog wel een advertentie in de krant met een oproep om te komen spreken, over de woningcorporatie. Maar mensen die zich aanmeldden, kregen te horen dat ze niets mochten zeggen. Dit is een gemeenteraad onwaardig.”

3 REACTIES

  1. Bewoners mochten geen vragen stellen aan de gemeenteraad over hun energielabels. Het vermijden van lastige vragen door (enige) bewoners begint langzamerhand een gewoonte te worden in de raad.
    Eerst vanuit de SP bij onderwijs en nu vanuit het CDA bij die energielabels.
    Wel grappig dat D66 zegt een second opinion te willen aanvragen. Die hebben nu ook wel door dat er eigenlijk geen bal van klopt, maar ja, zo kun je je eigen gezicht nog een beetje redden van milieupartij, die niet vies is om aan zelffelicitatie te doen als allerlei onbetaalbare woningen van het gas af gaan. Leuk voor die massa die nog wat dat betreft in waardeloze woningen zitten.
    Echt sociaal-liberaal met de nadruk op sociaal.

  2. Net even Radar gekeken. Het is wel duidelijk wat voor spelletje D66 speelt met hun gezicht op TV. De dames en heren wisten dit al jaren.
    Over het gedrag van Eigen Haard zullen we het maar niet hebben. Ze hebben gewoon hun eigen huurders besodemieterd en willen als klap op de vuurpijl niet eens de gedupeerden ontvangen. Je moet maar durven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.