Heel de gemeenteraad stemde woensdag (17 juli) bij de behandeling van de Perspectiefnota vóór de motie die beoogde al in het voorjaar 2025 hom of kuit te hebben over de nieuwbouw van het zwembad De Meerkamp. De coalitiepartij D66 was mede-indiener ervan.  Raadslid Ferry van Groeningen van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) had al eerder gepleit voor nieuwbouw, in plaats van uitbreiding van het zwembad, maar kreeg toen nul op het rekest.

Nu probeerde bbA en samen met D66.

Twee ton

Het college was van plan rond 2028 met een uitwerking te komen en voert thans gesprekken met belanghebbenden. Volgens de twee partijen moet er zo snel mogelijk duidelijkheid komen. Het bestaande zwembad is sterk verouderd en aan het einde van zijn levensduur. De technische installaties moeten met lapmiddelen aan de praat worden gehouden. Dit kost alleen al structureel € 200.000 extra op jaarbasis, waarbij het zwembad ook nog eens de helft van de energiebehoefte van alle gemeentelijke gebouwen opslorpt. Daar had Van Groeningen, toen de plannen voor uitbreiding met een extra bad op de agenda van de gemeenteraad stonden, al voor gewaarschuwd. Maar nu ook de coalitie er blijkbaar anders naar kijkt, is ook het politieke inzicht gewijzigd en stemden alle fracties met de motie in. “Amstelveen verdient een publieksvriendelijk, modern en duurzaam zwembad met voldoende zwemwater (capaciteit) om zo bij te dragen aan de brede welvaart voor onze inwoners en het structureel verminderen van de wachtlijsten voor zwemles”, is Ferry van Groeningen van bbA nog altijd van mening.

Energieneutraal

Daar is Maarten de Haan van het altijd op energietransitie uit zijnde D66 het nu kennelijk mee eens. “We zijn blij dat bij de uitwerking van scenario’s het aspect energieneutraal en circulaire bouw extra aandacht krijgt”, zegt hij. “Op dit moment bedraagt de uitstoot van CO2 door het energiegebruik van het zwembad de helft van wat de gemeentelijke organisatie als geheel uitstoot. Misschien kunnen we als eerste bijdrage in gesprek gaan met het Sportbedrijf om te kijken of de temperatuur van het zwemwater in de tussentijd een graadje lager gezet kan worden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.