Zelfstandige ondernemers (onder wie ZZP’ers) en jongeren krijgen meer hulp als zij met schulden hebben te kampen. Ook wordt onderzocht of een saneringskrediet mogelijk is voor ondernemers met problematische schulden door aan te sluiten bij andere kredietbanken dan de Amsterdamse (die geeb krediet geeft aan ondernemers). Dat zijn enkele maatregelen van de reparatie van de gemeentelijke schuldhulpverlening, waartoe de gemeenteraad woensdag besloot op basis van een rapport van de Rekenkamercommissie.

Stieneke Kruijer

Die was tot de slotsom gekomen dat er nogal wat mis is bij de hulp die schuldenaren wordt geboren. Behalve dat de aanbevelingen van de Rekenkamer door B&W en gemeenteraad worden overgenomen, kwamen er vijf moties ter verbetering, die allemaal werden aangenomen. Alleen de SP stemde tegen de door de PvdA ingediende motie, waarin B&W werd gevraagd nieuwe manieren van schuldhulp voor te stellen om lange en dure trajecten te voorkomen.

Bewind

Volgens Marina Casadei van de SP is er heel veel mis met de bewindvoerders in geval van schuld. “Die zijn er op uit de mensen met schulden zo lang mogelijk aan het lijntje te

Marina Casadei

houden en iedereen kan in feite bewindvoerder worden”, zei ze. Casadei diende een door heel de raad aangenomen motie in om hoge kwaliteitseisen te stellen aan bewindvoering ten behoeve van Amstelveners met schulden. Zij vroeg ook in een convenant afspraken met de beroepsgroep vast te leggen over die beoogde kwaliteit en op naleving daarvan toe te zien.

Jongeren

Volgens VVD-raadslid Victor Frequin heeft de wethouder door het onderzoek van de rekenkamer en de vijf moties, waar zijn fractie mee instemde, meer beleidsruimte gekregen. Bert de Pijper van de ChristenUnie vroeg zich af waarom D66 zich met haar motie, waar hij overigens mee instemde, zich niet

Bert de Pijper

aansloot bij de motie van GroenLinks over het saneringskrediet. D66 vroeg B&W volgend jaar om een pilot in de aanpak van de gemeente waarbij niet de schuld, maar het toekomstperspectief van jongeren centraal staat. En zou een zogenaamd Amstelveens Perspectief Fonds moeten komen om de schulden van jongeren over de nemen. “Er komt dus wéér een nieuw fonds bij. Ik word eigenlijk horendol van de fondsen bij de gemeente”, reageerde De Pijper. D66 stelde wel de eis dat alleen jongeren die ‘werken aan hun toekomst’ in de pilot worden opgenomen. Ook schuldeisers zouden aan de proef kunnen meewerken, omdat de gemeente een financiële bijdrage levert en als de jongere zijn doelen haalt (zoals het behalen van een diploma of het vinden van een baan) scheldt de gemeente een deel van haar of zijn schulden kwijt. Tal van fracties dienden de motie, behalve door raadslid Chaara van D66 ook opgesteld door Marga van Herteryck van Burgerbelangen Amstelveen,  mede in.

Mobieltje

Saloua Chaara

Chaara wees er op dat volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) ongeveer een derde van de jeugd schulden heeft, die bij een groeiende groep problematisch is. Een jongere is vaak niet opgewassen tegen de financiële verantwoordelijkheid die volwassenheid met zich meebrengt, zei ze. En ze noemde bijvoorbeeld mobiele providers en zorgverzekeraars als enorme schuldeisers. Jongeren krijgen met boetes en incassokosten te maken, die hen soms tot stoppen met school brengen om de stijgende schuld af te kunnen betalen. Volgens D66 en BBA werkt dit op langere termijn averechts en raken jongeren hierdoor op achterstand.

Hand

Wethouder Van Ballegooijen constateerde dat de moties het resultaat van het onderzoek

Marijn van Ballegooijen

door de rekenkamercommissie een stapje verder hebben gebracht. In elk geval wordt de bestaande schuldhulpverlening er door verbeterd, zei hij. Vooral de hulp aan ZZP’ers met schulden vond hij terecht. “Het gaat daarbij om mensen zonder constant inkomen. Ik zou de heer De Pijper graag een hand geven, maar dat mag nu niet.” Overigens vond hij alle moties sympathiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.