Schulden van jongeren mogen hun werk en/of opleiding niet in de weg staan. Dat vinden D66 en BBA (Burgerbelangen Amstelveen), die heel de gemeenteraad daarin woensdag meekregen. En waardoor ontstaan die schulden dan? Door en mobieltje of de zorgverzekering, zegt Saloua Chaara (D66).

Chaara (links) en Herteryck

Daarom komt er, op basis van een door de raad aanvaarde motie van beide (en andere) fracties een proef met hulp door de gemeente. Doel: Niet alleen de jongeren uit de schulden te helpen maar ook hun (economische) positie te verbeteren, vooral door een opleiding en/of werk. Want volgens Saloua Chaara van D66 en Marga Herteryck van bbA zijn door hen zelf veroorzaakte schulden de oorzaak ervan dat veel jongeren niet verder komen. En daarom moet de gemeente vaker als suikeroompje of sinterklaas optreden, is hun visie. “Als jongeren goede stappen zetten om aan hun toekomst te bouwen, dan kan de gemeente delen van de schuld kwijtschelden”, vinden zij. Er mioet volgens hen een speciaal fonds voor jongeren mer schulden komen.

Oplopen

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft ongeveer een derde van de jeugd schulden, bij een groeiende groep zijn er problematische schulden. En volgens het tweetal is niet iedere jongere opgewassen is tegen de financiële verantwoordelijkheid die volwassenheid met zich meebrengt. “Dan kunnen bijvoorbeeld de kosten van mobiele providers en de zorgverzekering molenstenen worden. Jongeren hebben vaak geen buffer en veel schuldeisers willen niet meewerken aan aflossingsvoorstellen. Hierdoor lopen de schulden alleen maar op.”

Averechts

De twee constateren dat er boetes worden opgelegd en incassokosten zich opstapelen. Sons stoppen jongeren daardoor met school om schuld af te kunnen betalen. Volgens D66 en BBA werkt dit op langere termijn averechts en raken jongeren hierdoor op achterstand. De Amstelveense fracties vinden dat jongeren en ouders vooral zelf verantwoordelijk zijn om schulden te voorkomen en op te lossen. Maar als dit ze niet op eigen kracht lukt, dan moet de gemeente hen bijstaan, menen ze.

Actie van gemeente 

D66 en BBA willen dat de gemeente met schuldeisers afspraken gaat maken en de schulden overneemt.  “We willen dat in de aanpak van de gemeente niet de schuld maar het toekomstperspectief van jongeren centraal staat.” zegt D66-raadslid Saloua Chaara. “Daar staat wel wat tegenover. We willen dat de gemeente met de jongeren plannen maakt om te werken aan hun toekomst. Over wat ze gaan doen met een opleiding of hun werk. Elke keer als zij hun doelen halen, wordt een deel van de schulden kwijtgescholden. Hiermee vervangen we belemmerende schulden door een kansrijkere toekomst. Dit is beter voor jongeren en scheelt de samenleving later weer andere kosten.”

Perspectief Fonds

Volgens raadslid Marga van Herteryck komt er een verkenning naar een Amstelveens Jongeren Perspectief Fonds, waaraan de gemeente en haar maatschappelijke partners aan bijdragen.  Uit dat fonds kan dan (deels) kwijtschelding van schulden worden betaald en ook kan het worden aangewend om coaching voor jongeren te betalen, stelt zij voor. “Naast een persoonlijk probleem zijn schulden ook een maatschappelijk probleem. Daarom is het goed dat we verkennen of we in een breed samenwerkingsverband het voorkomen en oplossen van schulden kunnen aanpakken.”

1 REACTIE

  1. Te gek voor woorden dat de maatschappij de schulden ten gevolge van het gebruik van een mobieltje moet overnemen. Laat de telefoonmaatschappijen dit maar doen, die die groep zo veel mogelijk mobieltjes aangesmeerd hebben en ook al die betaal sites.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.