Komen er nou woningen of kantoren op de beperkte ruimte qua grond die Amstelveen nog heeft? Dat was eigenlijk de cruciale vraag waarover de gemeenteraad zich boog in het woensdag gehouden debat, naar aanleiding van een concept Kantorenvisie. Wethouder Adam Elzakalai (VVD) betoogde dat de coalitie zoekt naar een ‘balans’ tussen die twee, maar fractievoorzitter Lennart de Looze van GroenLinks miste die naar zijn zeggen volledig in de visie.

Andere fracties gaven hem eigenlijk gelijk, maar Bart Dorgelo van de VVD vond het stuk toch beleidsstuk toch wel goed, al achtte hij een ‘kleine aanpassing’ wel gewenst en miste hij in het stuk de integraliteit van wonen en werken.

Geen slaapstad

Landelijk pleit GroenLinks, die nu één partij vormt met de PvdA, ervoor behalve woningen op de spaarzame grond ook zoveel mogelijk windmolens te zetten, maar daarover werd in het raadsdebat niet gesproken. Amstelveen moet beschikken over acht procent leegstaande kantoren, zegt de visie. “Willen we een ontwikkeling van wonen en werken in balans of ontwikkelt Amstelveen zich richting een woonstad?”, staat er in de visie. Beslist geen slaapstad, bleek de zienwijze van de wethouder, die ondersteund wordt door die conceptvisie. De economie moet wel meetellen, maar B en W reizen niet meer heel de wereld af om internationale bedrijven naar Amstelveen te halen. De gemeente moet een aantrekkelijke ‘woon-werkstad’ blijven, vindt zij.

Kleine kantoren

Maar een aantal fracties had duidelijk moeite met die zienswijze. Door meer kantoren wordt de druk alleen maar groter, ten nadele van de woningbouw, zei Dianna Hoefakker van de ChristenUnie. Kantoren mogen dan banen opleveren, maar die werknemers kunnen meestal niet bij hun werk wonen, omdat de huizen in Amstelveen schikbarend duur zijn en sociale huurwoningen maar mondjesmaat beschikbaar komen. Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen vreesde vooral de internationale bedrijven, waarvan de top wel in Amstelveen kan wonen, maar ‘gewone’ werknemers niet. “Kantoren moeten een bijrol, niet de hoofdrol krijgen”, vond ze. Neemt de gemeente de regie of faciliteert zij, maar wel alles wat van haar wordt gevraagd? Dat was zo ongeveer de kernvraag. De Looze vond dat de kantorenvisie te veel nadrukkelijk van de werkgevers uit is geschreven. En die acht procent leegstand leek onverstandig.

Intussen is ook de vraag of er voor de kleinere lokale ondernemer wel ruimte blijft, bijvoorbeeld voor de elektricien en de timmerman. Daarover werd ook gesproken. En raadslid Arnout van den Bosch (PvdA) kwam vooral op voor de minder gesalarieerde. Volgens hem gaat er een verkeerd signaal uit van de boodschap dat internationale bedrijven en hoog opgeleiden, die van over de hele wereld hierheen komen, altijd terecht kunnen in Amstelveen.  Maar hij was ‘wel tevreden’ met de visie.

Moties

Wonen en kantoren, het blijft een spanningsveld, zei wethouder Elzakalai, die behalve de portefeuille Economische Zaken ook die van Wonen heeft. Er zijn in de gemeenteraad, die woensdagavond 13 maart over de Kantorenvisie moet beslissen, van alle kanten amendementen en moties te verwachten. De coalitie (VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen) zal er uiteindelijk wel mee instemmen. Misschien met een lichtelijk geëmendeerde versie. En GroenLinks zal het laten afhangen van eigen amendementen en moties. Elzakalai was het er wel mee eens dat internationale bedrijven nu eenmaal een ander kantoor nodig hebben dan een de eerste de beste Nederlandse of lokale onderneming. Waar zij gelijk in zijn dat werknemers niet in Amstelveen kunnen wonen.

Overigens mochten inwoners over het concept niet meepraten. De ‘participatie’ kwam volgens de nota niet verder dan ‘een open gesprek’ tussen de wethouder EZ met een mix van “bedrijfsmakelaars, ontwikkelaars, eigenaren en onafhankelijke adviseurs die betrokken zijn bij de Amstelveense kantorenmarkt’. Voor de onderwerpen daarvan werd een analyse opgesteld door het ingehuurde bureau Buiten van de Amstelveense kantorenmarkt, ‘een behoefteraming en een voorstel voor strategische beleidslijnen’, laat de gemeente weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.