De gemeenteraad heeft woensdag unaniem het Cobra Museum gered door de komende drie jaar € 4,2 miljoen te geven. Dat is overeenkomstig wat het college van B en W had geadviseerd. Er komt nog weer eens een jaarlijkse subsidie van € 1.4 miljoen naar het museum toe, nadat het al € 35 miljoen sinds 1995 heeft gekost.

Eigenlijk wilde het museum dat de gemeente al haar vorderingen op haar liet vallen, wegens huurschuld en zo, maar dat ging de gemeente wat al te ver. Wethouder Adam Elzakalai zei dat hij voorlopig dat te voorlopig dat geld ‘parkeert’, overigens gaf hij niet de datum aan tot wanneer en de gemeente is bereid naar een oplossing te zoeken.

 VVD

Een van de fracties van de gemeenteraad is de VVD. Die juichte bij monde van Femke Lagerveld het door het museum opgestelde toekomstplan en het daarop gebaseerde voorstel van B en W toe. Er is volgens Lagerveld een ‘opgaande lijn’ gevonden, nadat het voorstel aan de raad heel wat voeten in de aarde had. Cobra heeft nu volgens de VVD haar oude huid afgeschut en presenteert nu glimmende nieuw vel. “Wel blijven we als raad door middel van een aantal aangenomen moties de vinger aan de pols houden”, zei Lagerveld. Want de politiek wil niet meer voor  verassingen komen te staan en maakt volgens de VVD de onderlinge verhoudingen transparant.

Vanaf het moment dat het Cobra Museum een klein jaar geleden in ernstige financiële problemen kwam, die overigens al veel langer bestonden, drong vooral de VVD – maar ook andere fracties – aan op een vervanging van bestuur en directie, alsmede een degelijk ondernemingsplan met financiële onderbouwing. Daaraan is nu voldaan, vindt de gemeenteraad.

Een amendement van Actief voor Amstelveen, inhoudende dat als de door een financier toegezegde lening een schenking wordt de bij de gemeente openstaande vorderingen worden betaald, kreeg alleen de ChristenUnie mee en werd dus verworpen.

Foto: Medewerkers van Cobra Museum

2 REACTIES

  1. Niet alleen bestuur en directie hadden vervangen moeten worden, maar de hele bestemming van het gebouw. Laat dat iets zijn waar Amstelveners plezier van kunnen beleven.

    Er is al een schilderschool aan het Stadsplein, dus verzin iets anders, iets leuks, met veel activiteiten voor jongeren.

    En houd wethouder Raat er ver vandaan, want anders wordt het weer drie keer niks.

  2. 35 miljoen sinds 1995 en nog komen ze zonder blikken of blozen vertellen dat het nu wel gaat lukken. Je moet maar het onbeschofte lef hebben en helaas dat hebben ze. Gaat het om iets sociaals, dan doet men meestal geen mm meer dan wettelijk moet.
    Het gaat zelfs bij sommige lokale VVD’ers zover, dat ze de woningnood gedeeltelijk toeschrijven aan de toestroom van statushouders. Ik denk dat deze ranzige figuren zich beter aan kunnen sluiten bij die beweging die bij definitie alle buitenlanders niet zien zitten. Trouwens ik heb altijd gedacht dat zoiets sowieso nooit in het gedachtengoed van de ware liberaal past. Het blijkt anders te zijn, want men zegt er niets van binnen de VVD. Jammer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.