Tram 25 rijdt van zondag (21 juli) af tussen Uithoorn en Amsterdam Zuid. Het project van verlengde Amstelveenlijn is afgerond, al leverden buslijnen naar Uithoorn wel haltes in omdat hun parcours wegens de tram verandert.

De nieuwe tramlijn werd voor inwoners van Uithoorn zaterdag feestelijk al geopend. Na die opening mochten zij al op dit nieuwe traject te reizen.

Pendel

Een rit van Uithoorn Centrum naar Amsterdam Zuid en visa versa duurt ongeveer een half uur. Wethouder Jan Hazen (Mobiliteit en Infrastructuur) zei is trots te zijn op de nieuwe verbinding. Uithoon is volgens hem een dorp met monumenten, forten en terrassen langs de Amstel on een groene omgeving. “Een bezoekje waard,” vindt hij. Tijdens de opening traden de Uithoornse Dancestudio Jamtastic en het Uithoornse Soulkoor D-F!ne op bij de haltes. Ook was er op iedere halte iets lekkers en konden bewoners binnen Uithoorn met de tram van halte naar halte pendelen.

Team

“De afgelopen jaren hebben we druk gebouwd aan de tramlijn”, zegt de projectgroep, die beseft dat het overlast voor de mensen in de omgeving van het tracé opleverde. “We bedanken de omwonenden voor hun geduld.” Het projectteam bestond uit vertegenwoordigers van zowel de opdrachtnemers als de opdrachtgever en wilde Dit team ‘een mooi resultaat’ leveren. De nadruk lag volgens het team op samenwerking van bewonerssessies over de ontwerpen tot aan de uitgebreide testfase met de bestuurders van de tram.

“We zijn enorm trots dat het ons gelukt is om dit project binnen planning en binnen budget af te ronden”, zeg dagelijks bestuurslid Gerard Slegers van de Vervoerregio Amsterdam. “We hebben veel te maken gehad met inflatie en de lastige beschikbaarheid van bouwmaterialen. Maar het is ons gelukt en het resultaat mag er zijn.”

Enkele tramstellen

Zondag rijdt de tram overigens met enkele trams. Dit komt doordat de oorzaak van een ontsporing met gekoppelde trams tijdens de testfase nog niet duidelijk is. Het onderzoek hiernaar is in volle gang, meldt het projectteam. Eind juli beoordeelt de Safety Board of het veilig is na de zomer met gekoppelde trams te gaan rijden. De berekeningen van de vervoerkundigen van GVB zouden laten zien dat rijden met enkele trams tijdens de zomer geen capaciteitsproblemen oplevert. Daarnaast wordt door servicemedewerkers, die extra worden ingezet deze zomer, het aantal reizigers in de tram gemonitord. In geval van onverwachte drukte wordt de frequentie van lijn 25 tijdelijk opgevoerd. Het streven is dat de tram vanaf 1 september met gekoppelde wagens rijdt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.