Oppositiepartij GroenLinks en de tot de coalitie behorende VVD willen opheldering over het gebruik in Amstelveen van camera’s die worden geproduceerd door Chinese staatsbedrijven. Zij zijn  beducht voor bedreigingen uit China en Rusland op digitaal gebied en cyberaanvallen en stelden daarover schriftelijke vragen aan B en W.

De fracties zijn, behalve voor cybercrime, bang voor spionage.

Veiligheid

De herinneren er aan dat de nabuurgemeente Amsterdam ruim 1200  in China geproduceerde camera’s gaat plaatsen. De zorgen van de politieke partijen in de gemeenteraad worden gedeeld op nationaal en Europees niveau, zeggen zij. GroenLinks-raadslid Ilika Polderman (foto) wijst er op dat ook in Amstelveen in China geproduceerde camera’s hangen. Bij digitalisering is het naar haar mening belangrijk dat de ethische en menselijke kant bewaakt blijft. Ook burgerraadslid David Koekoek (foto) van de VVD ziet een toenemende bedreiging van de zogenaamde Panda’s en Bears, zoals cyberaanvallen uit China worden genoemd. Het is de VVD naar zijn zeggen te doen op de veiligheid van de inwoners, maar ook omdat hij maatregelen wil nemen tegen “vijandige buitenlandse actoren”.

Spionage

De Chinese overheid heeft volgens de partijen het recht om alle data in te zien van bedrijven die zijn gevestigd in China, maar houdt zich daarnaast bezig met v met verzamelen van grote hoeveelheden data voor o.a. door cyberspionage en zo de Nederlandse samenleving te ontwrichten, dissidenten te dwarsbomen en producten te kopiëren.

Er zijn sterke aanwijzingen, vinden de twee, dat onderdrukte minderheden worden ingezet voor de productie van strategische producten op de internationale markt. ‘Een deel van de camera’s worden geproduceerd door staatsbedrijven. Er is discussie over o.a. elektrische auto’s uit China omdat er sterke aanwijzingen zijn dat o.a. Oegoeren gedwongen worden onder erbarmelijke omstandigheden in kampen onderdelen te produceren’, geven de partijen als hun mening.

Dumping

 Daar komt bij dat producten, vaak door staatssubsidie en/of geforceerde arbeid, goedkoper zijn dan Europese merken. Dat is oneigenlijke concurrentie, zeggen de twee. De digitale wereld geeft veel kansen en bedreigingen. Het is belangrijk dat we als Amstelveen de kansen pakken om de dienstverlening naar inwoners te verbeteren en tegelijkertijd bedreigingen benoemen en zoveel mogelijk uitsluiten.’

De twee fracties willen weten hoe Amstelveen omgaat met de dreiging en specifiek wat er gaat gebeuren met de camera’s, spionage, mensenrechten en oneigenlijke concurrentie. Ook informeren ze naar de stand van zaken rondom Maatschappelijk Verantwoord Inkoopbeleid om dit soort situaties in de toekomst voor te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.