Van 24 april tot en met 3 juni 2018 is in Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat een tentoonstelling te zien van de drie genomineerde kunstenaars voor de Bernardine de Neeveprijs. De drie kanshebbers zijn Joost Bicker Caarten (werk op foto), Jan Doms en Arnout Visser. Deze zijn genomineerd door een deskundige tijdens de presentatie van hun werk in de tentoonstellingsruimte van het Instituut voor Kunst en Ambacht (IKA) in Mechelen (BE), oktober 2017. Nieuw en bestaand werk van deze kunstenaars is in de tentoonstelling bij Museum Jan van der Togt opgenomen. Zondag wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Bernardine de Neeveprijs is ingesteld door de Vereniging van Vrienden van Modern Glas en is een eerbetoon aan de eerste hoofdconservator kunstnijverheid van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, mevrouw Bernardine de Neeve (1915-1996). De prijs is in 1990 in het leven geroepen ten behoeve van de artistieke ontwikkeling van glaskunstenaars uit Nederland en België en wordt in 2018 uitgereikt aan een kunstenaar die een vernieuwende en verrassende kijk heeft op glas en dit op artistieke grondslag promoot, waarbij glas als beeldend materiaal een essentieel onderdeel vormt van het gehele oeuvre. Belangrijke criteria voor de jury waren diversiteit in uitingswijzen en technieken in glas.

De jury zei over de genomineerden het volgende:

Joost Bicker Caarten
“Verrassend door eenvoud en materiaalcombinaties. Tekens in de ruimte die de spanning tussen vorm en materiaal optimaal tot hun recht doen komen. Glas wordt gehanteerd als een materiaal voor beeldhouwers waardoor het een eigen logica krijgt. Tekens in de ruimte, licht als een veertje en goed gepresenteerd.”

Jan Doms
“Een fascinerende combinatie van glas en geluid. Met een arsenaal aan middelen worden ruimtevullende installaties gemaakt waaraan geen component mag ontbreken om deze spannend te maken. Hoewel de jury niet geheel overtuigd was van de beeldende kwaliteit van dit werk, was ze gecharmeerd van de ‘andere manier van omgaan’ met het materiaal glas. Een gegeven dat beantwoordde aan de oproep.”

Arnout Visser
“Origineel, speels, authentiek. Vanuit een heel basale benadering komt Visser tot overtuigende functionele objecten. Niet dogmatisch maar intuïtief en meestal zonder vooropgezet plan. Hij duikt ergens in en creëert ter plekke zijn ontwerpen met lokale ambachtslieden. Het werk zorgt voor een zonnige glimlach.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.