Eigenlijk was Menno van Leeuwen (VVD) het enige raadslid dat überhaupt een vraag stelde. Die had te maken met de problematiek dat asielzoekers in de onder enorme druk staande woningmarkt komen, waarop zij als zij eenmaal statushouder zijn – ten koste van Nederlanders – voorrang krijgen. Marit Maij, kandidaat Europees parlementslid voor GroenLinksPvdA, zei dat statushouders niet het probleem hadden veroorzaakt, maar Van Leeuwen vroeg naar de oplossing ervan, niet een analyse van het probleem.

De VVD hield zaterdag een Politiek Debat met GroenLinks in P60, gericht op de Europese Verkiezingen.

Uit elkaar

De VVD was vertegenwoordigd door Maij’s toekomstige collega Lennart Salemink, die van de partij o.a. hoofdbestuurslid was, met zijn vriend in Amsterdam woont en op het ogenblik als afdelingshoofd bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan mobiliteit, transport en luchtvaart. Als hij genoeg stemmen krijgt vertrekt hij dus naar Brussel. Het debat werd geleid door Nilüfer Gündogan, die na uit de Volt-fractie te zijn gezet haar eigen Tweede Kamer-lidmaatschap voortzette. Volgens Salemink is Europese samenwerking nodig voor veiligheid, vrijheid en welvaart in Nederland. En hij wil zich inzetten voor minderheden als LHTBI- en joodse gemeenschap. Misschien wil óók GroenLinksPvdA al die dingen wel, maar hun wegen daarheen lopen ver uit elkaar. Overigens was van de wethouders alleen Marijn van Ballegooijen (PvdA) er. Men kan in verkiezingstijd wel veel beloven, maar iets van die beloften waarmaken, is een tweede. Daarvoor waarschuwde Nilüfer Gündogan. In elk geval wil GroenLinksPvdA naar een sterk progressieve fractie, zei Maij, wier moeder het CDA diende als minister.

Asiel

Onder meer over de asielinstroom zijn de partijen het niet met elkaar eens. GroenLinksPvdA heeft bijvoorbeeld geen goed woord over voor bedrijven die woekerhuren van werknemers vragen en hun de woonruimte ontzeggen als zij hun baan kwijt raken. De partij verwijt ‘rechts’ daar genoegen mee te nemen, terwijl de VVD vindt dat het huidige systeem uit zijn voegen barst, Europa een half miljoen illegale asielzoekers heeft en dat niet langer zo kan. GL/PvdA geeft overigens wel toe dat het anders kan worden georganiseerd, maar niet duidelijk hóé dan, waardoor die partij toch de deur op een kier houdt.

Behalve over migratie, is men het over belastingen voor Europa (voor duurzaamheid) en kernenergie niet eens. De redenering van GL/PvdA is dat bedrijven als zij subsidie van de overheid voor duurzaamheid krijgen best aan de samenleving terug mogen betalen wat zij daardoor extra verdienen. Maar de VVD voelt er niets voor de extra winsten jaar op jaar te belasten.

De VVD wijst er op dat de EU bestaat uit 27 landen, die kampen met stroomtekorten. Dat kan niet alleen met windmolens en zonnepanelen worden opgelost. Maar kernenergie veroordeelt GLPvdA en de VVD is daar vóór. “Het is een illusie dat wind en zon voldoende stroom leveren”, zei Salemink. Maar Maij vond kernenergie niet nodig en te duur. “Laten we in duurzame energie investeren”, zei ze. Maar zij kon niet omheen dat landen buiten Europa meer op dagelijks eten dan op energietransitie zijn gericht.

Foto vlnr: Salemink, Nilüfer Gündogan en Maij.

2 REACTIES

  1. Europa heeft een half miljoen illegale asielzoekers. Dat getal wordt om allerlei redenen (oorlogen, klimaat, voedsel, water) voorlopig alleen maar groter, omdat de oorzaken dat ook worden. De VVD houdt zich daar niet mee bezig.

    Het is een probleem waarvoor geen oplossing bestaat en waarop men zich dus zal moeten instellen.

    Minder energie verspillen aan allerlei onzin, minder vervuilen, verstandiger omgaan met de natuur, hier en elders, en misschien misschien komt het uiteindelijk nog goed.

    Let wel: Dit was allemaal vijftig jaar geleden bekend, maar daar is te weinig aan gewerkt.

  2. Was het niet de partijgenoot van hr van Leeuwen ene hr Stef Blok die zich op de borst sloeg dat hij het ministerie van volkshuisvesting had laten verdwijnen en de vrije markt vrij baan had gegeven ,waardoor de chaos enkel nog maar is toegenomen. Maar dat terzijde. Hoe komt het dan , om het maar lokaal te houden de laatste 10 jaar geen enkel huis in de soc sector is gebouwd. Moeten we dan niet naar de VVD&D66 kijken ?

    En oh ja hr van Leeuwen in de EU wonen 450 miljoen mensen. Volgens u een half miljoen asielzoekers/statushouders. Maw 1 op 900 is een asielzoeker. Ik denk dat onze Menno een beetje op de populistische toer was. Kan hij beter naar vriend Wilders gaan met zijn sprookjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.