In de wijk Elsrijk gaat het om nabuurschap. Voor zover dat niet uit de wijkkrant was begrepen, bleek dat op het zaterdag gehouden feest ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van het Stadsdorp Elsrijk. Wethouder Marijn van Ballegooijen (sociaal domein) feliciteerde namens het gemeentebestuur.

“We willen het zelf doen”, zei voorzitter Seerp de Blauw zaterdag. Dat heeft tien jaar geleden tot de oprichting van de stichting Stadsdorp Elsrijk.

Steenvoorden

Dat kwam voort uit de talloze initiatieven die al in huiskamer- en tuingesprekken waren gelanceerd. Door wijkbewoners, die steeds enthousiaster werden. Drijvende kracht achter het Stadsdorp was Hans Steenvoorden, die zaterdag ontbrak, omdat hij naar de voorzitter opmerkte ‘in de lappenmand’ zat en dus kampte men fysieke problemen. Zijn nieuwste plan is overigens het bouwen van een woonplek met zorg voor ‘krasse knarren’, een soort ‘knarrenhof’. De socioloog heeft talloze ideeën van en voor de wijk gestructureerd. “Kan er door de overheid ook direct naar bewoners worden geluisterd?” vroegen die wijkbewoners zich af. Dat leidde tot een Right to Challenge (RtC) op gemeentelijk niveau. Het was overigens niet vreemd dat de PvdA aan de gemeenteraad voorstelde ermee aan de slag te gaan, omdat Steenvoorden tien jaar lang voorzitter van die partij is geweest. Van Ballegooijen (ook PvdA) zei zaterdag dat het Stadsdorp in Nederland de eerste groep georganiseerde bewoners was (RtC), die taken van de gemeente overnam, omdat zij meende dat beter, slimmer en / of goedkoper te kunnen. De relatie tussen overheid en bewoners verandert door het RtC in de relatie opdrachtgever-opdrachtnemer.

Openluchttheater

Waarom heeft de het Openluchttheater eigenlijk gesloten, waar ooit Swiebertje en The Dutch Swing College Band (om maar twee voorstellingen te noemen) optraden? Dat was een van de vragen die opkwam bij de wijkbewoners. Het theater lag er nog, hoewel goeddeels verloederd.  Het werd, met medewerking van de gemeente opgeknapt en een onderdeel van het Stadsdorp. Het heet tegenwoordig ook Openluchttheater Elsrijk.

Behalve 21 clubs entameerde de wijk tal van projecten. De gemeente kan wel verordineren dat er wijkplatforms en bewoners initiatiefgroepen moeten komen, maar dat is toch een beetje van bovenaf gedirigeerd. Terwijl het Stadsdorp Elsrijk meer brood ziet in initiatieven die van bewoners zelfs komen. Van onderop, als het ware. Hoe ga je om met kwetsbare mensen in je eigen straat, vroeg Van Balloegooijen zich af. Hij had het over de ‘schoonheid van de ontmoeting’ en die moet toch gestimuleerd worden door inwoners, die niet verzanden in eigen geluk, zei de wethouder. Hij constateerde dat in Elsrijk velen bestuurlijke ervaring hebben. “Wij moeten in Amstelveen meer sociale samenhang hebben”, zei hij. Bij alles wat ver goed gaat in de stad, ervaart men een gebrek aan sociale cohesie.

Zelf doen

Het Stadsdorp, menend dat de bewoners het zelf wel kunnen, heeft ook moeten leren samenwerken met de gemeente en andere relaties, zei de voorzitter. Twee daarvan zijn Participe en Vluchtelingenwerk Nederland. Het Stadsdorp mag het wel zelf doen, maar welzijnsorganisatie Participe zegt hoe dat het beste kan. ”Wij staan op de schouders van wie hier begonnen”, zei De Blauw. “De winst dat wij het zelf doen.”

Apostolisch Genootschap

Carel Brugman feliciteerde het Stadsdorp namens het Apostolisch Genootschap. Sinds vier jaar is de pastorie daarvan omgedoopt in Huize Elsrijk met een uitloop naar de kerkzaal. “Wij hebben goed samengewerkt en er zijn prachtige activiteiten uit het Stadsdorp gekomen”, zei Carels, die het ook voor het AG belangrijk vond dat het gebouw aan de Graaf Aelbrechtlaan een belangrijke functie voor de wijk kreeg, De Blauw had eerder gezegd er nog wel wat te doen is geweest rond het hoofdkantoor van Stadsdorp Elsrijk vestigen in een kerk.

Stadsdichter en muziek

Dat had discussies in de wijk opgeleverd, maar tenslotte was er toch toe besloten. Intussen gaat het Stadsdorp met zijn tijd mee. Er komen meer expats in de wijk. En vluchtelingen. Hoe betrekt men de nieuwelingen bij de wijk? Dat is de vraag waarvoor het Stadsdorp zich nu gesteld ziet. En niet alleen is er voor jongeren de circusschool Pretpiste, maar voor ouderen, behalve plannen voor een soort Knarrenhof, ook uit Voorzorg, waarin men keert wat er hoe mensen zich op de laatste levensfase kunnen voorbereiden.

Voor muziek zorgde op het feest Corinna & The Cosmopolitans, bestaand uit Corinna Kramer (zang), Mark van der Feen (piano), Sven Schuster (contrabas) en Victor de Boo (drums). Corinna is volgens internationaal gerenommeerd drummer Erik Knap een  ‘bruisende charmante’ zangeres.

Aan het programma werkte ook de nieuwe stadsdichter Nikki Szofia mee, die zich overigens beperkte tot proza, waarin zij stolstond bij het verschil tussen bestemmingsplannen en buurten met mensen. “Een willekeurige buurt binnen de bebouwde kom is pas een buurt met samen gedronken kopjes koffie”, vond ze. Zoals het Stadsdorp.

Foto: wethouder Marijn van Ballegooijen (links) en voorzitter De Blauw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.