Precies op de internationale Vrouwendag, vrijdag 8 maart, die ook in Amstelveen gevierd wordt, is er in de schouwburg een zogeheten ‘Ladies Night’. Kerkhof & Kerkhof (foto) komen daar met een voorstelling over de overgang. Een avondje dus over opvliegers, zweetnachten, gemberthee en  humor in de spreekkamer.

Manon en  Mieke hebben beiden de achternaam Kerkhof en zijn verre familie.

Cabaret

Zijn beiden ook Tukker en gynaecoloog. Maar ze kunnen allebei vertellen over wat het theater noemt ‘de ene mooie periode van een vrouwenleven’. Over de overgang dus. “Dus mocht je geraadpleegd worden door deze vrouwenkwaal, kom kijken en luisteren”, roept de schouwburg vrouwen toe. Het is overigens een cabareteske avond. Na afloop is men wijzer en heeft volgens het theater een optimaal humeur. Vrouwen wordt geadviseerd door de schouwburg hun vriendinnen mee te nemen.

Er is bij de voorstelling een zogenoemde ‘schrijftolk’ aanwezig voor doven en slechthorenden. Wie van de dienstverlening gebruik wil maken, wordt gevraagd contact op te nemen met quirine@schouwburgamstelveen.nl voor de mogelijkheden.

Ook in MOC en Cobra

Intussen wordt Vrouwendag niet alleen in de schouwburg gevierd. Om in het Stadshart te blijven: Wethouder Floor Gordon (Emancipatie en Discriminatie) opent ’s middags om 15.00 uur een feestelijke middag met uiteraard een tentoonstelling, maar ook yoga, een lezing van fotografe Diana Blok en een borrel. De expositie heet ‘Clandestien: het lichaam centraal’.

In het MOC aan de Lindenlaan 75, begint om 20.00 uur (inloop 19.30 uur) een feestelijke avond, waar centraal staat het archief over vrouwenemancipatie van de vorig jaar overleden Lottie Schenk.  Een historisch programma dus, met o.a. een film over Aletta Jacobs, ooit de eerste vrouwelijke studente en later arts, een voorvechtster van vrouwenrechten. Schenk zette zich in voor acties als Dolle mina, Man Vrouw Maatschappij en andere. Ook spande zij zich in voor het Vrouwenhuis Amstelveen, richtte de eerste landelijke Vrouwenpartij op en werd op 8 maart 2019 (Vrouwendag dus) door wethouder Floor Gordon benoemd tot ‘held van Amstelveen’. De gemeente zegt veel te hebben geïnvesteerd in emancipatie van de vrouw.

Lezing

De lezing van fotografe Diana Blok in het Cobra Museum gaat n.a.v. de tentoonstelling ‘Clandestien’ over haar werk als kunstenaar en feministe. Zij in de afgelopen jaar de houding van de samenleving jegens zowel de vrouw als de man veranderen. Taboes werden volgens haar doorbroken en aan de andere kant ook gecreëerd.

Yoga tussen de kunst is voor liefhebbers in Cobra. Dat is een uiting die in samenwerking met AmstelveenSport tot stand kwam. De regio Amstelland koos dit jaar als thema ‘Herstel doe je samen’ voor de Vrouwendag. Wie aan de yogales wil deelnemen wordt geadviseerd niet te strak zittende kleding aan te doen.

In de week van zondag 6 tot vrijdag 11 maart, waarin de Vrouwendag valt,  organiseren initiatiefnemers van diverse locaties lezingen, sportactiviteiten en gelukswandelingen die in het teken staan van Internationale Vrouwendag en herstel. Deelnemende organisaties zijn naast het Cobra Museum, Stadsdorp ElsrijkBuurtkamer KKPMOC ParticipeAmstelveenSport, boekhandel Libris Venstra en Bibliotheek Amstelland.

Film

In Villa Randwijck (Catharina van Clevepark) wordt Vrouwendag gevierd met het vertonen van de film ‘Colette’ uit 2018. Die vertelt het waargebeurde verhaal van Colette, een jonge plattelandsvrouw, die rond de eeuwwisseling in Parijs trouwt met een beroemde literaire ondernemer. Op verzoek van haar man schrijft ze boeken die onder zijn naam gepubliceerd worden. Haar boeken worden bestsellers waardoor haar zelfvertrouwen groeit. Haar werk beïnvloedt niet alleen haar leven en huwelijk. Aanmelden kan via welkom@villarandwijck.nl | 06-2042 0989.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.