De voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal wil vrouwen uit Noord-Holland – landelijk in alle provincies trouwens – via een online training helpen bewust minder kleding te kopen. Dat scheelt volgens de organisatie CO2-uitstoot. Het is de bedoeling dat vrouwen minder kleren kopen.

Als de actie slaagt, kunnen textielwinkels dus sluiten of krijgen aanzienlijk minder klandizie.

85.000

In Nederland komen er jaarlijks bijna 1 miljard kledingstukken op de markt, heeft Milieu Centraal uitgerekend. Als alle inwoners van Nederland zes kledingstukken per jaar minder kopen, scheelt dat volgens de organisatie net zoveel CO2-uitstoot als 85.000 rondjes met de auto om de wereld rijden.

Een derde

Uit een recent onderzoek van Motivaction (1.050 respondenten) naar minder kleding kopen, blijkt dat bijna twee derde van de Nederlanders van 18 jaar en ouder weet dat het beter is voor het milieu om minder kleding te kopen, maar één op de drie doet dat. Vandaar dus de betuttelingscampagne. Op Mijn Stijl iD is een gratis training gestart om vrouwen te leren minder kleding te kopen. Ze leren de verleidingen van marketing weerstaan en keren te dragen ‘die past bij hun identiteit’, alsmede creatief te combineren met kleding die al in de kast hangt en vooral te kiezen voor ‘duurzame materialen’. Voor meer informatie en de online training zie: www.mijnstijlid.nl

2 REACTIES

  1. Mensen kopen belachelijke hoeveelheden textiel. Dat heeft schadelijke gevolgen voor het leefmilieu, oa vanwege de enorme hoeveelheden drinkwater die op die manier worden verspild in gebieden waar dat schaars is. Het is dus noodzakelijk om daar eindelijk een rem op te zetten. Dat is geen betutteling maar verstandig en verantwoord beleid.

    Ondertussen zijn er in het winkelcentrum Stadshart alleen maar kledingwinkels..

  2. “Voor de productie van één enkel katoenen T-shirt is volgens schattingen 2.700 liter zoet water nodig. Dat is voor één persoon genoeg drinkwater voor 2,5 jaar.

    De textielsector was in 2020 de op twee na grootste bron van waterverontreiniging en landgebruik. Dat jaar waren er gemiddeld 9 m3 water, 400 m2 land en 391 kg grondstoffennodig om iedere EU-burger van kleding en schoenen te voorzien.

    Ongeveer 20 % van de wereldwijde vervuiling van schoon water wordt veroorzaakt door de verf en de middelen ter afwerking van textiel, de zogenoemde appreteermiddelen die in de textielindustrie worden gebruikt.

    Daarnaast is 35 % van alle primaire microplastics die in het milieu terechtkomen, te wijten aan het wassen van synthetische kleding. Eén enkele waslading met polyesterkleding kan wel 700 000 microplastic vezels afgeven, die vervolgens in de voedselketen kunnen belanden.

    De meeste microplastics uit textiel komen vrij tijdens de eerste wasbeurten. Fast fashion is gebaseerd op massaproductie, lage prijzen en hoge verkoopcijfers. Dat wekt veel eerste wasbeurten in de hand.”

    Bron: https://www.europarl.europa.eu/topics/nl/article/20201208STO93327/de-gevolgen-van-textielproductie-en-afval-voor-het-milieu-infografieken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.