Aan de crematie van de historicus van Amstelland Peter van Schaik ging zaterdag een afscheidsdienst in de Kruiskerk vooraf. Hij was een week eerder, zaterdag 27 februari, op 94-jarige leeftijd overleden. Op de condoleancemeeting, die na de dienst in Paardenburg werd gehouden, lagen vele boeken over Amstelveen en Ouder-Amstel, waaronder ‘Nieuwer-Amstel en Amstelveen 1000 jaar historie’, dat hij samen het Maureen van Munster schreef en door de door de gemeente en de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA)werd uitgegeven.

In 2018 werd een geactualiseerde daarvan uitgegeven. Behalve voorganger Eric Citroen (ouderenpastor), was ook voormalig voorzitter van de in 1990 opgerichte VHA, Annemieke Brouwer, een van de sprekers tijdens de dienst.

Kerken

De afscheidsdienst in de Kruiskerk was min of meer logisch. Niet alleen omdat hij tot die Gemeente behoorde, maar ook omdat hij ooit een boek over de kerk schreef in opdracht van de kerkenraad. Hij was van het begin af betrokken bij het blad van de VHA, de Amstelmare. “Er zijn heel weinig exemplaren, waarin geen stukken van hem staan”, zei Brouwer. In datzelfde blad schreef hij ook over de historie van de kerken in Amstelveen. Zij kwamen er niet altijd mals vanaf, zei ze.

Behalve Brouwer voerde ook Willemies van der Velden het woord. Zij sprak namens de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel, waar ook Peter van Schaik veel aan heeft bijgedragen. Zij prees zijn schrijverstalent, waarmee hij primair de geschiedenis van Amstelland diende. Hij werd benoemd tot erelid van de vereniging.

Reisgenoot

 ‘De Heer is onze Reisgenoot’ was het door Peter van Schaik zelf bedachte thema van zijn afscheidsdienst. Neef Jan van Schaik stond stil bij zijn leven, waarvan hij het laatste jaar in het Huis aan de Poel doorbracht. Beurtelings werkte hij ivoor de gemeenten Ouder-Amstel, en Amstelveen. Peter is nu zelf geschiedenis, zei Citroen later. Hij koos voor zijn preek (‘Reisgenoot en Broodbreker’) de geschiedenis van de Emmaüsgangers uit Lucas 24:13-35. Van Schaik heeft als historicus eigenlijk nooit geloofd dat men het verleden moet leren om de daarin gemaakte fouten niet opnieuw te maken. Volgens hem is de mens onverbeterlijk wat het maken van fouten betreft. “Hij heeft liefde en zin gegeven aan mijn leven”, zei over zijn geloof in God naar Citroen citeerde.

Genuanceerd

Een geveugelde uitspraak van Peter van Schaik, die ongehuwd was en dientengevolge kinderloos bleef, schijnt te zijn geweest dat iedere historicus zich genuanceerd waant. De kracht van Peter van Schaik lag vooral in het feit dat hij het verleden in verband bracht met de actualiteit en iedere generatie stekt u eenmaal andere vragen, zei Brouwer. Zij stond ook stil bij zijn kennis van  zaken en zijn kritische benadering van de gebeurtenissen. In 2016, toen hij de identiteit van Amstelveen behandelde, kwam hij tot de conclusie dat die misschien wel ligt in het gebrek aan eigenheid van de stad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.