De gemeente is blij met de internationale bedrijven die zich hier hebben gevestigd en ook in 2023 weer groeiden tot circa 12.000 ondernemingen. Zij zorgen, behalve voor een grotere werkgelegenheid dan de beroepsbevolking van Amstelveen aan kan, ook voor de 142 nationaliteiten in de stad. Burgemeester Tjapko Poppens zei dat dinsdag in zijn nieuwjaarstoespraak tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie.

Poppens zei verder dat voor de vestiging van bedrijven de ligging vlakbij Schiphol aantrekkelijk is voor zowel Amsterdam als Amstelveen. Beide steden zijn, in die volgorde, ook de aantrekkelijkste gemeenten om te wonen. “Wij spannen ons in voor een gunstig vestigingsklimaat”, betoogde de burgemeester. “Tegelijkertijd moedigen we bedrijven aan om maatschappelijk actief te zijn en de verbinding met onze samenleving verder te vergroten.”

Betaalbaar

Overigens noemde hij als keerzijde van het internationale karakter van de bevolking ook het tekort aan ‘betaalbare woningen’. Poppens memoreerde wel de bouw van de geheel nieuwe wijk De Scheg, maar vergat er bij te zeggen dat daar van de ongeveer 1500 woningen er slechts in 96 sociale huursector worden gebouwd. Er komen volgens hem ‘flink wat’ sociale huurwoningen. En in Olympiade, een project dat hij ook noemde, gaan minder dan de helft van de koop- en huurwoningen naar niet-Amstelveners.

Stadshart

De receptie werd onder meer bijgewoond door de ambassadeur van India, mevrouw Reenat Sandhu. Mensen uit India vormen de grootste buitenlandse bevolkingsgroep in Amstelveen, met circa 5000 inwoners. Leerlingen van de muziekschool, ondergebracht bij Platform C, zorgden voor muziek, variërend van klassiek tot jazz en pop (foto onder). Verder trad de nieuwe stadsdichter Nikki Szofia die in haar gedicht ‘nog vijf minuten’ bij gitaarspel vertelde dat ze een mooiere wereld wilde.

De burgemeester wees er op dat aantrekkelijk zijn en blijven nu eenmaal investeringen vraagt. Daarbij noemde hij de A9 die weldra volgens hem de noord- en zuidkant van de stad weer bij elkaar brengt. De gemeente wil het Stadshart ‘meer glans te geven’ en het Cobra Museum heeft nu de handschoen opgepakt om aan een sterke toekomst te werken, zei hij. “We bouwen aan een stad voor toekomstige generaties, voor de kinderen van nu. We zijn een stad met een menselijk gezicht. We vangen nog steeds vluchtelingen uit Oekraine op, in hotels en bij mensen thuis – fantastisch dat zij dat al bijna twee jaar doen – en we gaan in onze gemeente asielzoekers opvangen. Dat leidt bij sommige inwoners tot het aanbieden van hulp en bij anderen tot bezorgdheid. En daar heb ik begrip voor. Vanuit het college doen we er alles aan, samen met maatschappelijke organisaties en het COA, om ook aandacht voor deze nieuwe groep inwoners te hebben, net als we dat in de afgelopen decennia voor andere nieuwkomers hebben gedaan.”

Armoede

Ondanks de betekenis van de internationale en MKB-ondernemingen voor de lokale en regionale economie kon Poppens er niet omheen dat ook in Amstelveen een groeiende groep burgers steeds armer wordt en moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. “In de laatste vergadering van 2023 stelde onze raad nieuw armoedebeleid vast dat uitgaat van vertrouwen in de eigen kracht van mensen”, zei hij.  “We investeren in zorg en jeugdzorg, werk en inkomen, wijkcentra, onderwijshuisvesting, cultuur en sport om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan blijven doen.”

Hamas

Behalve in Oekraïne is er nu ook strijd tussen Israël en Hamas, die ook veel Amstelveners raken met  familie en vrienden onder de slachtoffers, zei hij. “Dit conflict drong ook door in de publieke opinie en leidde tot verhitte debatten en soms bedreigingen en uitsluiting. Hiervoor is geen plaats in Amstelveen. Iedereen doet ertoe, ongeacht je opvatting, religie, cultuur of geaardheid. Ik waardeer en steun de eerdere oproep van vertegenwoordigers van vijf belangrijke Amstelveense geloofsgemeenschappen om respectvol met elkaar om te gaan en in gesprek te blijven op grond van erkenning en gelijkwaardigheid.”

Politieke verschuiving

Poppens stond ook stil bij de landelijke verkiezingen, die voor een forse verschuiving van het politieke landschap zorgden. Meningsverschillen horen bij de democratie, vond hij. “Zolang er ruimte is voor nuance, mensen bereid blijven naar elkaar te luisteren en respectvol met elkaar om gaan, brengt het ons als samenleving verder. Ik zie dat de lokale politiek zich hiervan bewust is. Er vindt vaker op inhoud een politiek debat plaats in de gemeenteraad, zonder dat dit ten koste gaat van persoonlijke verhoudingen. Er wordt met respect naar elkaar geluisterd zonder het altijd eens te worden.” Volgens hem gaat de gemeenteraad ook in 2024 vaker de ‘straat’ op om de zichtbaarheid te vergroten en met inwoners in gesprek te gaan. Overigens vertelde hij er bij dat toen de gemeenteraad laatst op de markt aanwezig was om ‘kerstballen’ uit te delen de verschillende fracties – en dus de politieke standpunten – onderbelicht bleven. Men kwam als één gezelschap, gehuld in dezelfde kledij, naar inwoners toe. Via ‘stadsgesprekken’ over concrete onderwerpen doen B en W volgens hem hetzelfde.

Intussen hebben inwoners, ook al door de vele nationaliteiten in de stad, mensen minder contacten in hun wijk, zei hij. “Ze kennen hun buurman niet, omdat die geen Nederlands spreekt. De jonge gezinnen zijn overdag aan het werk, kinderen in de opvang, het is stil op straat. De sociale samenhang voelt minder dan vroeger, of in ieder geval anders.”

In een gemeente van bijna 100.000 inwoners met twaalf wijken verschillen buurten enorm van elkaar, zei hij. Daar stelde hij wijkcentra, sportkantines,  verenigingen en kerken tegenover.  “Veel inwoners hebben het hart op de goede plek en oog voor de ander”, zei hij, wijzend op een ‘snertdag’ voor alleenstaande 50-Plussers, leerlingen van het KKC die een vrachtwagen vol levensmiddelen inzamelden voor de Voedselbank en Amstelvener Ted Meijaard die met buurtgenoten aan de slag ging met kerstcadeautjes voor Oekraïense kinderen. “En dan heb ik het nog niet over al die vrijwilligers die zich via maatschappelijke organisaties, verenigingen, kerken en buurten het hele jaar door inzetten voor onze samenleving.”

Tweede stap

Samen met Participe en de Vrijwilligerscentrale probeert de gemeente volgens hem meer internationals als vrijwilliger bij de samenleving te betrekken. Betrokken Amstelveners vormen volgens de burgemeester het fundament van onze samenleving. “Mensen willen deel uitmaken van een gemeenschap, dat geeft een ‘sense of belonging’ zoals ze dat zo mooi in het Engels zeggen. Dat is niet altijd vanzelfsprekend en gaat niet vanzelf. Je moet ervoor open staan en een beetje je best doen. Daarom is mijn vraag aan u: wat doet u? Die nieuwe buurman in de straat, die Engelse of Indiase moeder op het schoolplein, die eenzame oudere dame. Zet u de eerste stap? Ook als u eigenlijk vindt dat de ander dat zou moeten doen? En misschien nog wel belangrijker: zet u ook die tweede stap? Want die eerste stap is een kennismaking, maar nog geen ontmoeting. Als we allemaal ons best doen om de ander te ontmoeten, gaan we elkaar zien en ontstaat er meer begrip en verbinding. Ook met de mensen voor wie dat wat moeilijker is. Dan worden we een stad waar iedereen zich thuis voelt. Dus zet ook die tweede stap en ga echt met elkaar in gesprek.”

21 REACTIES

 1. Als er in een nieuw te bouwen wijk van 1500 woningen maar 96 in de soc sector zijn past daar geen nuance bij. Zeker als je weet dat deze groep 20 jaar moet wachten op een woning. Ik stel dan ook voor om de VVD&D66 namens de PVV een vetleren medaille te geven.

 2. Die brede open betonnen verkeersgoot A9 gaat natuurlijk niet de noord- en zuidkant van de stad weer bij elkaar brengen. Dat is erger dan onzin, want het is een leugen.

  Alleen het Oude Dorp profiteert weer van begunstiging door het misplaatste gemeentehuis, want behalve de Poel en het Amsterdamse Bos krijgt het straks nóg een parkje erbij. Het Stadscentrum wordt straks één groot verkeersplein met stoplichten. Niks ‘verbinding’.

 3. “Als we allemaal ons best doen om de ander te ontmoeten, gaan we elkaar zien en ontstaat er meer begrip en verbinding. Ook met de mensen voor wie dat wat moeilijker is. Dan worden we een stad waar iedereen zich thuis voelt.” Wat een kletspraat van deze VVD-er. Als hij het daadwerkelijk meent, is hij wel lid van de verkeerde partij.

 4. Citaat Poppens:

  “Poppens zei verder dat voor de vestiging van bedrijven de ligging vlakbij Schiphol aantrekkelijk is voor zowel Amsterdam als Amstelveen. Beide steden zijn, in die volgorde, ook de aantrekkelijkste gemeenten om te wonen.”

  Ik val werkelijk van mijn stoel. Wat een vergezichten heeft deze burgemeester. Ja, ja, kwaliteit verloochent zich niet.

 5. Zou de VVD, na decennia van sociaal afbraakbeleid, nu eindelijk het licht hebben gezien? Als je onze burgervader zo hoort, dan zou je het bijna gaan geloven.

 6. Wens bij een nieuwjaarstoespraak iedereen een gelukkig nieuwjaar en ga niet zo moeilijk lopen doen met nietszeggende teksten, de inwoners hebben er nooit last van gehad dat er een snelweg door het “dorp” heeft gelopen, deze burgemeester kan dat niet weten, de burgemeester komt uit een dorp met 24000 inwoners en is net als een trainer bij een voetbalclub een voorbijganger.

 7. Vreemd toch, dat alle reacties eigenlijk vinden dat die toespraak volstrekt inhoudsloos, dus gezwets en gezwatel is,
  Die zogenaamde “international” waar m.n. de burgemeester zo trots op is heeft niets met Amstelveen. Hij kan net zo goed in een hotel wonen en is in 90% van de gevallen weer vertrokken zodra de termijn van 30%korting op zijn inkomstenbelasting verlopen is.

 8. De VVD geeft liever belastingkortingen aan expats dan aan hardwerkende Nederlanders die hier geboren en getogen zijn. Is onze burgemeester daar ook zo trots op?

 9. Wat een negativiteit over deze toespraak. Het is een geweldige toespraak. Als burgemeester van Juinen maak je er ongetwijfeld een goede beurt mee.

 10. Ik heb expats of hun vrouw nog nooit wat zien doen als vrijwilliger of het moet misschien binnen de eigen groep zijn. In een buurthuis , ziekenhuis, of bejaardenhuis, plekken waar ik kom, zie ik ze tenminste niet.
  Statushouders zie ik wel genoeg. Deels omdat ze gestimuleerd worden door de overheid , maar er zijn er ook genoeg die daar een mogelijkheid in zien om met Nederlanders in contact te komen en hun taal te verbeteren c.q. te onderhouden.

 11. Met zijn opmerking dat de A9 ‘weldra de noord- en zuidkant van de stad weer bij elkaar brengt’ betoont de burgemeester zich een onbenul die niet weet waarover hij het heeft.

 12. De kreet ‘Amstelveen aaneen’ is gejat uit mijn brief van 9 sept 1998 aan B&W waarin ik voorstelde om de A9 en de Beneluxbaan te overkappen, bij voorkeur dmv een tunnel. Ik schreef oa:

  “Verbinden in plaats van scheiden. De rijksweg A9 en de Beneluxbaan delen onze woonplaats in stukken, terwijl het doel van een woonplaats juist binding van de gemeenschap is. De overkapte gedeelten kunnen worden aangewend ten behoeve van wonen, werken en recreëren. In plaats van een verdelende werking zouden deze wegen een bindende functie krijgen.”

  Op deze brief kreeg ik geen reactie van het gemeentebestuur, maar het idee werd wel opgepikt door wethouder Remco Pols die er een verkiezingsitem van maakte voor de PvdA. Herbert Raat (VVD) won echter helaas de verkiezing ‘and the rest is history’. Verdomde VVD..

 13. Kwam net een hele goede tekst tegen van de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester van Almere, bouwen woningen voor jonge Almeerders belangrijkste opdracht voor 2024, dit hadden we graag gehoord van “onze” burgemeester.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.