Tim Lechner

“Wij gaan niet in op geruchten”, zei de nog dezelfde avond opnieuw (voor een derde termijn) tot wethouder benoemde coalitieformateur (VVD) Herbert Raat. Hij constateerde dat er heel veel geroddeld wordt in Amstelveen en vroeg de raad zich buiten dat circuit te houden.

Volgens hem en formateur Floor Gordon (nu ook wethouder) van D66 is er veel geroddeld tijdens de langdurige coalitieonderhandelingen. Er verscheen in de media soms nieuws volgens hen, waarvan niets klopte.

Een van de geruchten was dat wethouder Maaike Veeningen niet terug zou keren in het

Herbert Raat

college, wat overigens waar was. Raat richtte zich vooral tot AVA-raadslid Tim Lechner, die in een eerdere vergadering geruchten over zijn gezondheidstoestand – waardoor hij zou aftreden – tegensprak. Maar intussen ging Lechner er wel van uit dat het vertrek van Veeningen al lang vaststond, blijkbaar fractievoorzitter Ruud Kootker als wethouder – en daarmee heel Burgerbelangen – was af geserveerd en de keuze voor de PvdA al eerder was gemaakt dan naar buiten kwam.

Radicaal?

Intussen zijn de geruchten de vrucht van volstrekte geheimzinnigheid. Gebrek aan communicatie doen nu eenmaal roddel toenemen. Transparantie kent kennelijk ook een Amstelveense maat. Dat is niet de ‘radicale transparantie’ waar burgemeester Eenhoorn kennelijk onlangs op doelde.

Anders dan in het verleden (maar toen kwam er een centrum-links college) voltrekt coalitievorming zich sinds VVD en D66 het voor het zeggen hebben, in hermetisch gesloten achterkamers. En de complete – nu uit tien partijen bestaande – lokale politiek sluit zich daar bij aan.

Andere bronnen

Mede daardoor is bijvoorbeeld nog niet compleet duidelijk waarom Burgerbelangen Amstelveen, na die geheime gesprekken te hebben gevoerd en fors bijgedragen aan het coalitieakkoord, alsnog naar huis is gestuurd en werd ingewisseld tegen de PvdA, die een bestuurder uit Amsterdam haalde. En zolang er geen volkomen openheid wordt gegeven, blijven andere bronnen dan de gemeente de informatiestroom – door Herbert Raat roddelcircuit genoemd – op peil houden. Misschien ontaardt die voor een deel in onjuiste gegevens, maar hoe het precies is gegaan, kwam ook woensdagavond in de raadsvergadering niet uit de doeken. Omdat elke samenleving nu eenmaal de volksvertegenwoordiging krijgt die zijn verdient. Mag Maaike Veeningen in Almere wel rekening mee houden, waar een deel van de raad het absoluut bijvoorbeeld niet eens is met de megalomane Floriade (kosten nu €  93 miljoen) voor 2022 op de rol staat…

 

3 REACTIES

 1. Daarom is juist zo’n crack als us Maaike weggevoerd naar Almere. Zij heeft ook iets met bloemen. Zij wilde toch juist bloembakken hebben in het Stadshart op kosten van de belastingbetaler en niet UR.
  Transparantie en een kleffe club zijn hier synoniemen.

 2. Transparantie ontbreekt ook op dit forum sinds reacties van burgers niet meer duidelijk worden vermeld. Die zijn zodoende vrijwel onvindbaar. Van de door Martin Kortekaas van GroenLinks bepleite ‘georganiseerde tegenspraak’ komt zodoende minder terecht dan ooit.

  Ook dit weblog vormt een onderdeel van de éénrichtingscommunicatie die van de Amstelveense democratie smoort.

  ‘Slikken en stikken’ is het consigne dat de coalitie van politiek, bestuur de lokale media de burgers oplegt.

  @JB, u schrijft “Dat is niet de ‘radicale transparantie’ waar burgemeester Eenhoorn kennelijk onlangs op doelde.”

  Waar slaat dat ‘kennelijk’ op? Van enige transparantie is immers geen sprake. Zo blijft ook onduidelijk wat Eenhoorn bedoelde. Of is hij gewoon net zo’n vrijblijvende praatjesmaker als zijn voorgangster?

  • Correctie: Ook dit weblog vormt een onderdeel van de éénrichtingscommunicatie die de Amstelveense democratie smoort.
   (Er stond eerst: .. die van de Amstelveense democratie een aanfluiting maakt.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.