Martin Kortekaas

Een voortzetting van het vorige college, noemde fractievoorzitter Martin Kortekaas van GroenLinks het dagelijks stadsbestuur, maar met vier nieuwe wethouders. Alleen Herbert Raat van de VVD blijft. En verder is Burgerbelangen (bbA), de lokale partij die een fors aandeel in de samenstelling van het coalitieprogramma heeft gehad, op het laatste moment ingewisseld voor de PvdA, die trouwens ook in het vorige college zat.

De gemeenteraad ging woensdag akkoord met de benoeming van vijf wethouders, al kondigden oppositiepartijen wel een kritisch volgen van de coalitie aan. Van de VVD zijn de benoemden Herbert Raat en Rob Ellermeijer, van D66 Floor Gordon en Frank Berkhout en van de PvdA de in Buitenveldert wonende Marijn van Ballegooijen

Terugkijken

Kritiek op het proces van de coalitievorming kwam er in meer of mindere mate van SP,

Maaike Veeningen

Groenlinks, CDA en Actief voor Amstelveen. Voor de  coalitie is zowel het proces er geen als het nieuwe college zoals viel te verwachten prachtig. Maar het is kennelijk in het vorige college tussen de vier bestuurders niet zo goed gegaan als het scheen, suggereerde Kortekaaas. “Vier jaar lang is de schijn opgehouden van een viertal bestuurders die het goed met elkaar konden vinden, elkaar vertrouwden en tevreden waren over hoe zij het zelf deden. Maar als we nu terugkijken, blijkt het goede team helemaal geen team, maar het blijken vier individuen met tal van geheimen.”

Voor de gek

Hij wees er op dat wethouder Maaike Veeningen niet terug komt, maar wethouder wordt in Almere. “Uitgerekend de lijstaanvoerder en wethouder van de partij, die zo hoog opgeeft van haar democratische principes en het belang van transparantie, heeft de kiezers voor de gek gehouden. De wethouder die ons in de campagne in elk bushokje toelachte en die op nationale televisie naast de grote politieke leider Pechtold mocht aanschuiven. In de Amstelveense media lezen we dat de D66 kiezers in het ootje zijn genomen.”

De partijen die in de verkiezingen de strijd aanbonden met wethouders van D66, BBA en PvdA – die hun macht gebruiken om campagne te voeren uit het raadhuis – zijn in feite ook bedonderd, vond Kortekaas.

Marijn van Ballegooijen

“We zijn in het half jaar voor de verkiezingen bedolven onder gemeentelijke persberichten met goed nieuws, waarbij de wethouders vrolijk op de foto stonden om bijvoorbeeld zichzelf nog eens op de borst te kloppen.  Wethouder Veeningen haalde er heel veel stemmen mee en beperkte zo het te verwachten verlies van D66. Maar ze wist zelf al lang dat ze zou verdwijnen. De enige verklaring die we nu krijgen is dat Veeningen plaats maakt voor nieuw talent. Onbegrijpelijk. Dat nieuwe talent bestaat uit twee oudgedienden en generatiegenoten, die zich er blijkbaar niet voor schamen een partij te vertegenwoordigen die de kiezers zo opzichtig voor de gek houdt,” zei Kortekaas. “Over bestuurscultuur en politieke transparantie gesproken. Het gebrek aan dualisme, transparantie en georganiseerde tegenspraak breekt de politiek in Amstelveen op.”

Graag mee bestuurd

Dat drie van de vier partijen terugkomen in B&W is volgens GroenLinks alleen te verklaren

Patrick Adriaans

uit behoudzucht en angst voor verandering.  “Wij hadden graag mee bestuurd. Het is jammer voor Amstelveen dat er voor gekozen is om door te gaan met het uitvoeren van beleid dat als voornaamste doel de eerste wet van Noomen lijkt te hebben: alles leuk en aardig, zolang de OZB maar niet omhoog gaat.”

GroenLinks zou, naar zijn zeggen,  graag zien dat het akkoord wordt voorgelegd wordt aan de inwoners van Amstelveen om met aanvullingen en ideeën te komen, zoals dat in andere gemeenten gebeurt. Met een groot deel van het akkoord is de partij het – net als trouwens andere fracties in de gemeenteraad – eens, maar er ontbreekt volgens haar een ‘inspirerende visie op de stad en de toekomst’. Tot de onvervulde wensen behoort onder meer dan er geen aparte portefeuille voor dierenwelzijn komt, hoewel Raat betoogde dat het wel degelijk de aandacht van B&W zal hebben.

Raadsel

Tim Lechner (AVA)

Er is eigenlijk niet veel veranderd, betoogde Patrick Adriaans van de SP. “Als je het programma bekijkt zouden de vier partijen best met elkaar door kunnen gaan men vier wethouders zou voldoende zijn voor Amstelveen.  Het blijft voor Adriaans een raadsel, hoe het nu is gegaan. “Eerst valt de PvdA af om persoonlijke redenen en vervolgens wordt met BBA een akkoord bereikt waarna die afvallen om persoonlijke redenen en dan komt de PvdA weer terug in beeld. Dat is best onbegrijpelijk voor de gewone Amstelvener, die ook denkt: wat gebeurt er hier?”

Natuurlijk had de SP een zo links mogelijk college gewild, maar dat is moeilijk genoeg in Amstelveen. “Vanaf het begin hebben we gezegd dat de keuze voor VVD, D66 en Groen Links vanuit de kiezer het meest logische was. En dat is nog steeds ons standpunt.”

Ondoorzichtig

Het proces om tot een coalitie te komen was volgens de SP ondoorzichtig en de collegepartijen hebben wel wat uit te leggen aan de kiezer, meent zij. “Dat geeft te denken over de roep om meer transparantie in het bestuur. Woorden zijn mooi, maar wij verwachten nu van het college daden en het begin is in ieder geval een valse start geweest.”

Het programma omvat ook volgens de SP veel waarmee wordt ingestemd, maar eveneens veel hiaten. Zo mist de partij een visie op het verbeteren van de bestaande voorraad (achterstallig onderhoud, verduurzaming woningen enzovoort) en constateerde opnieuw dat de woningmarkt zeker in Amstelveen ‘verziekt’ is.  “Nog steeds geloven wij principieel niet in het frame van scheefwonen. Voor de sociale samenhang in een wijk is het goed als deze gemêleerd is. Waarom jagen wij mensen hun huis uit als ze huren, terwijl mensen met een gunstige hypotheek, en vaak lagere woonlasten, in hun eigen woning wel kunnen wonen? Dus vanuit financieel oogpunt praten over doorstroming is voor de SP een brug te ver.”

Amstelveense maat

Volgens het college moet alles naar ‘de Amstelveense maat’ gebeuren. Dat vond ook het vorige trouwens en de lokale politiek heeft er de mond van vol. Maar wat is die maat, wilde Tim Lechner van Actief voor Amstelveen (AVA) wel weten. Hij vroeg zich af of het geschutter en volstrekte onzichtbaarheid voor burgers tijdens de formatie van de coalitie, waarbij de ene na de andere wethouder vertrok,  ook tot de Amstelveense maat behoren. “Wij zien het nieuwe college geen recht doen aan de wens van de Amstelveners. D66 heeft immers een zetel verloren.  En  GroenLinks had weliswaar een zetel gewonnen maar toch mochten zij niet deelnemen aan het nieuwe college.”

AVA betreurt het dat er geen enkele lokale partij aan het college deel zal nemen. “Ook dit doet geen recht aan de wens van de keizer. Er had gewoon een lokale partij in het college moeten zitten”, zei Lechner. “Want ook met Actief voor Amstelveen (zeker niet de grootste partij maar wij voelen ons wel moreel winnaar van de verkiezingen omdat wij vanuit het niets met twee zetels zijn binnen gekomen) tonen we maar weer aan dat de lokale partijen in Amstelveen een groot draagvlak hebben.  De lokale partijen in Amstelveen, BBA, AVA en OCA zijn immers goed voor 7 zetels. De Amstelveense maat.”

 

 

 

 

 

3 REACTIES

 1. Maaike mocht aanschuiven naast de grote transparante leider himself in allerlei kletsprogramma’s, waar ze orverigens ook niet veel meer te melden had dan enige nietszeggende slogans, alsof Mr Transparant ook niet wist dat zijn grote vriendin zou vertrekken naar Almere.
  Ik ben benieuwd trouwens hoe dit superteam die ICT-afgang in alle transparantie gaan oplossen. Ze hebben er in ieder geval al voor gezorgd dat in dit geval niemand echt de Zwarte Piet kan krijgen.
  Lechner voelt zich moreel de winnaar. Heeft hij misschien nog gelijk ook.
  Dat GL niet in het college zit , is prima voor die partij, want zij hadden te veel moeten inleveren. Nu kunnen ze tenminste een stevige oppositie voeren samen met andere partijen, die op diverse belangrijke zaken soortgelijke standpunten huldigen. Ik hoop dan ook dat ze elkaar gaan opzoeken en zich alleen sterk maken voor hun eigen toko.

 2. “Het gebrek aan dualisme, transparantie en georganiseerde tegenspraak breekt de politiek in Amstelveen op,” zegt Martin Kortekaas van GroenLinks. Onbetrouwbaarheid, geblunder, verkeerde beslissingen, hobbyisme en vriendjespolitiek zijn nog een paar andere redenen van teleurstelling en wantrouwen bij veel kiezers.

  Dit forum zou een functie kunnen vervullen bij de – inderdaad broodnodige – georganiseerde tegenspraak. Dat is echter niet de bedoeling van Johan Bos. In de nieuwe versie wordt immers niet meer verwezen naar reacties en commentaren. Die zijn zodoende praktisch onvindbaar, wat waarschijnlijk precies de bedoeling is. Misschien is er druk uitgeoefend door mensen die niet houden van kritiek en tegenspraak.Democratie op z’n Amstelveens..

 3. Dit forum is er in ieder geval nog wel. Laten we dat iig hoog houden! Ben het wel eens met uw stelling, dat in Amstelveen nauwelijks meer onafhankelijke journalistiek bestaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.