Varvara denisova. Foto: amstelveenweb.com

Er wordt alweer een nieuwe kinderburgemeester gezocht. In tegenstelling tot  de ‘echte’  burgemeester, die telkens voor zes jaar wordt benoemd, gaat het bij diens college uit kinderland maar om de benoeming van een jaar. De vorig jaar in juli door de gemeenteraad geïnstalleerde Varvara Denisova, de tweede kinderburgemeester in Amstelveen, moet dus alweer worden vervangen. Zij deed haar werk overigens met verve. Op 18 juli wordt de volgende officieel geïnstalleerd.

Alle  Amstelveense kinderen uit groep 6 en 7 kunnen zich voor de opvolging verkiesbaar stellen.  In de praktijk blijkt die overigens voornamelijk of uitsluitend ceremoniële taken te hebben. “De kinderburgemeester gaat met de burgemeester of een wethouder mee naar activiteiten en houdt daar soms een korte toespraak”, zegt de gemeente. “Hij of zij praat met de collegeleden en andere mensen in de gemeente over onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld over spelen, school of sport.”

Van die kennelijk geheime gesprekken is overigens in het beleid n ooit wat te merken.

Aanmelden

De kinderen die mee willen doen en een eigen campagne voeren – want in tegenstelling tot de burgemeester wordt de kinderlijke evenknie gekozen – maken een filmpje waarin zij aangeven waarom ze kinderburgemeester willen zijn en wat zij voor ogen hebben. Een brief mag ook.

Als extra opdracht vragen de gemeente de kinderen in hun filmpje of brief mee te nemen wat de nieuwe wethouder jeugd voor de kinderen in Amstelveen kan betekenen. “Kinderen kunnen bijvoorbeeld aangeven wat volgens hen belangrijke onderwerpen voor de nieuwe wethouder / gemeenteraad zijn.” Overigens mioet dat wel in overeenstemming zijn met het zojuist gesloten coalitieakkoord. Filmpjes of brieven moeten voor 7 juni 2018 binnen zijn bij de gemeente via kinderburgemeester@amstelveen.nl. Filmpjes graag insturen via Wetransfer.

 

Criteria voor een kinderburgemeester zijn: zit nu in groep 6 of groep 7; woont in de gemeente Amstelveen; wil opkomen voor de belangen van de kinderen in Amstelveen; vindt het leuk om mensen te ontmoeten (ook volwassenen); geeft graag zijn / haar mening en kan die goed vertellen; vindt het leuk om in de belangstelling te staan.

 

Jury

Alle sollicitaties worden gelezen door een jury. Die kiest een aantal kinderen uit die tijdens een selectiemiddag op het raadhuis een korte presentatie mogen geven over waarom zij de beste kandidaat zijn. Meer informatie hierover volgt later. Op woensdag 18 juli wordt de kinderburgemeester officieel geïnstalleerd tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Topt n u toe zijn twee meisjes kinderburgemeester geweest. Voor Varvare was Melle Vos de eerste in die rol.

 

7 REACTIES

 1. De kinderburgemeester moet zich houden aan het Plan Raat om te mogen optreden in Raats Poppenkast. Dat geldt natuurlijk ook voor degenen die hun stem mogen uitbrengen.

  No checks, no balance.

 2. Opvallend dat ze wel de procedure tot kinderburgemeester in gang zetten, maar de procedure tot vertrouwenscommissie tot benoeming burgemeester Amstelveen, ijzige stilte. Sinds 1 oktober jl. Is de 70+er als door de VVD (Johan Remkes) geparachuteerde niet in Amstelveen wonende burgemeester Bas Eenhoorn hier. En als dat zo doorgaat zomaar 1,5 tot 2 jaar. Tot zover de door Herbert Raat gewenste gekozen burgemeester.

  • De heer R te A heeft zijn mannekes achter hem staan. Nu weer PvdA, die haar laatste termijn ingaat. Nog ff en de heer R te A heeft ook zijn laatste spil verspeeld. Kan hij door als eenmansfractie
   De politiestaat Amstelveen is geboren..

 3. Bij mij op school hadden ze een kinderparlement. Zou het niet leuk zijn, dat elk kinderparlement een kandidaat voordraagt, die kan solliciteren op deze “functie” . Zo krijg je toch meer aandacht voor dit fenomeen en laat je kinderen ook bijdragen aan de democratie . Kinderen kunnen soms best verrassende ideeen hebben over bepaalde onderwerpen.

 4. Verrassende ideeën over het coalitie-akkoord, Frank? Dat moeten de kandidaat- kinderburgemeesters dan wel eerst goed bestuderen. En misschien zijn zij het daar helemaal niet mee eens. Dan moet er een tweede selectieronde komen. Daar houdt Raat niet van, zoals bleek uit zijn bestraffende brief aan de Amsterdamse raadsleden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.