Portret van een jongen. Foto: René Gerritsen/Collectie Jan Six .

Op zondag 10 juni (14.30 uur) komt Jan Six bij boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg vertellen over zijn ontdekking van een ‘nieuwe’ Rembrandt, het Portret van een jonge man. Toen het oog van de jongste Jan uit het geslacht Six op het portret in de veilingcatalogus van Christie’s viel, wist hij ogenblikkelijk dat het geen werk uit ‘the circle of Rembrandt’ was, maar van de hand van de meester zelf.

Hoe overtuig je de wereld van zo’n ontdekking? Bestaat er zoiets als een absoluut oog? Hoe bijzonder is dit schilderij in verhouding tot het overige werk van Neerlands beroemdste schilder? Ronit Palache vraagt hem voor de gelegenheid het hemd van het lijf.

Jan Six (1978) studeerde kunstgeschiedenis en werkte bij veilinghuis Sotheby’s in Londen

Jan Six,. Foto: Salih Kilic

en Amsterdam, als hoofd van de afdeling Oude Meesters. Sinds 2008 is hij kunsthandelaar en heeft hij zijn eigen galerie, gespecialiseerd in schilderijen en tekeningen van Hollandse en Vlaamse Oude Meesters. Geert Mak schreef over hem: ‘Het heeft iets wonderbaarlijks: de smaak, de kunstzin en het scherpe oog van Jan Six uit 1618 herhalen zich, vier eeuwen later, op exact dezelfde manier bij zijn nazaat Jan Six uit 1978.’

Ronit Palache (1984) is journalist en werkt als hoofd publiciteit en rechtenmanager bij uitgeverij Prometheus. Samen met Volkskrant-journaliste Corine Koole interviewt ze maandelijks onbekende Nederlanders voor het programma Onbekend bemind in de Rode Hoed in Amsterdam.

Entree: € 5,00. Na afloop van het interview zal er gelegenheid zijn om vragen te stellen, signeert de kunsthandelaar het ter gelegenheid van zijn ontdekking verschenen boek. Belangstellenden wordt vriendelijk verzocht zich aan te melden via boekhandelblankevoort@planet.nl of 020 6455694.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.