Ondanks een verlies van ruim 2,5% blijft de VVD in Amstelveen de grootste partij met 22,9 % van de stemmen (10.347). De  tweede coalitiepartij D66 in Amstelveen heeft fors verloren. Zij hield 9.7% van de stemmen over, terwijl het dat in 2021 nog 21,3 procent was (van  9965 stemmen naar 4394). Als de trend zich doorzet, zou dat voor de nu zeven leden in de gemeenteraad tellende fractie een halvering betekenen.

Anders ligt het voor de derde fractie in de Amstelveense coalitie, de PvdA. Sinds het samengaan met GroenLinks scoren de twee partijen, die als één partij de tweede in grootte worden, 20,7% van de uitgebrachte stemmen (9377). Hoewel de PvdA nu in de Amstelveense coalitie en GroenLinks in de oppositie zit, wordt dat als het zo blijft bij de volgende lokale coalitie de tweede Amstelveense partij. In 2021 scoorden zij plaatselijk 6,5 % (PvdA) en 6,1 % (GroenLinks) van de stemmen.

Zakkers en stijgers

De derde partij in Amstelveen werd gisteren de PVV, die een verdubbeling meemaakte. Van 7,4 kreeg zij nu 15,4 % (van 3453 naar 6964) van de stemmen.

Het CDA hield een derde van de stemmen over (2,3%) en de SP halveerde bijna (van 4,8 naar 2,7 procent). Halvering gold ook voor 50Plus (van één naar een half procent), terwijl DENK steeg van 1,2 naar 2 procent van de stemmen. Forum voor democratie zakte van 3,3 procent in 2021 naar 2,1 procent gisteravond.

Complete uitslag van verkiezingen:  www.amstelveen.nl/verkiezingen

12 REACTIES

  • En de PVV is een ongekend succes. Nou wees er maar blij mee.
   De partij van bekrompen vreemdelingen- haters en “Nederlandse tradities “, maar als je doorvraagt wat dat nou zijn kom je ook niet verder dan oliebollen en Zwarte Piet.

 1. Je hebt gelijk, Frank. Ik was nog in de ontkenningsfase. De PVV is een VVD in het kwadraat, een gruwel-VVD. Wilders steunt bovendien de wrede oorlogen die Rusland en Israël voeren.

   • Er zal ongetwijfeld een psychologisch element achter zitten dat mensen die collectief zo getroffen zijn door leed als de Joodse medemens, zelf dan ook weer zoveel haat in zich dragen. Daar moet een correlatie in zitten. Maar triest is het.

  • Ach volgens Bennie Cohen ben ik ook een linkse fascist, maar dat mag hij best zeggen, vooral omdat hij zichzelf afficheert als rechtser dan Attila de Hun.

 2. “Fascisme werd een algemenere aanduiding van een ideologie die massaliteit, menselijke ongelijkheid, absoluut leiderschap, streven naar macht, nationalisme en geweld verheerlijkt.”
  (Bron: Amnesty.)

  Dit is lastig te rijmen met ‘links fascisme’, Bennie. Jodenhaat sleep jij er overal met de haren bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.