Eigenlijk zijn er twee problemen, zei Bas Witkamp namens een groep bewoners van de Van Spaenstraat. Men heeft er last van de hard rijdende auto’s op een woonerf (maximaal 15 kilometer per uur) en de ambtelijke molens malen zo langzaam dat er tot niets heden is veranderd. Verkeerswethouder Herbert Raat ging er woensdag zelf maar eens kijken.

Hij gaf toe dat er steeds meer jonge gezinnen in Randwijck komen te wonen, waardoor er ook in de Van Spaenstraat veel spelende kinderen zijn. Er zij wel drempels aan het begin en einde van het eerste korte stukje, vanaf de Amsterdamseweg, maar dat belet de automobilisten en andere gebruikers van snelle motorvoertuigen niet er veel vaart in te maken.

Contact

Gebleken is bij metingen door de gemeente dat bijna de helft van hen (43%) er veel te hart rijdt. Raat vraagt nu advies aan de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en voorzitter Ben Westendorp heeft al toegezegd er te gaan kijken. “Ik heb intussen ook van de gemeente gehoord over de problematiek in de Van Spaenstraat”, zegt Westendorp. “Ik ga daar binnenkort met ambtelijke medewerkers even over praten. En wil daarna ook contact met de bewoners opnemen over welke maatregelen er mogelijk zijn.”

Bloembak

Tot de mogelijkheden behoren bijvoorbeeld het plaatsen van bloembakken, suggereert Witkamp. “Mijn twee frustratie is dat ik er met de verkeersafdeling niet uitkom. Men komt daar niet verder dan de zeggen dat er maar een bewonersinitiatief moet komen.” Intussen geeft dezelfde afdeling wel toe dat het in de Van Spaenstraat verkeersonveilig is. “Wij kunnen vaststellen dat hier veel te hard wordt gereden”, zei de kennelijk door de bewoners ingeschakelde wethouder.

Probleem

Sinds Witkamp er in 2017 kwam te wonen, is er overigens nog geen ernstig ongeluk met spelende kinderen gebeurd. “Maar moeten wij daarop wachten?”, is zijn vraag. Hij vertelt wel over veel ‘bijna-ongelukken’. En houdt vast aan het principe: Waar een wil is, is een weg. “Waarom kan in Amstelveen niet, waar in andere gemeenten wel blijkt te kunnen.” Raat: “Wij hebben hier duidelijk een probleem, dat moet worden opgelost.”

Foto: Raat en Westendorp (rechts)

1 REACTIE

  1. Dat er nooit een ernstig ongeluk is gebeurd, was voor Johan Bos altijd een reden om lacherig te doen over mijn bezwaar tegen scooters die van de wethouder van selectieve Handhaving in het voetgangers-en speelgebied van het Stadshart mogen scheuren. Volgens Raat is dat immers ‘de stad die wij willen’.

    Als de wethouder het probleem in de Van Spaenstraat wél gaat oplossen, dan heeft hij iets uit te leggen.

    Ondertussen moeten bezoekers en spelende kinderen op het Stadsplan goed blijven uitkijken want behalve scooters rijden daar nu ook snelle Phatbikes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.