Het is een handleiding voor het leven, die vrijdagmiddag bij boekhandel Venstra werd gepresenteerd. Zelden heeft de schrijfster Rosalie Bouwman als raadslid in de gemeenteraad zo gemakkelijk en indringend gesproken als daar. Het ging over haar eigen boek ‘Meedoen met de mens’ over autisme, waar zij zelf aan lijdt.

Behalve zij zelf voerden Anneke Bakker van uitgeverij Saam en haar PvdA-partijgenoot wethouder Marijn van Ballegooijen het woord. Die laatste prees haar vastberadenheid en dat zij haar kwetsbaarheid toonde. Hij heeft voor Amstelveen het sociale domein, o.a. Welzijn en Zorg, in zijn portefeuille. En laat dat nou het terrein zijn, waarvoor zij zelf woordvoerder van haar fractie is. Betere jeugdzorg, steun voor mantelzorgers en jongerenwerkers, alsmede welzijn in het algemeen zijn haar paradepaardjes.

Politiek

Ze kreeg net voor de coronacrisis een burn-out, die een rol gespeeld heeft bij de totstandkoming van haar boek, zo werd tijdens de presentatie van boek. Toen schreef zij artikelen over haar kwaal. Autisme, luidde de diagnose. Ondanks haar universitaire opleiding kwam zij op de culturele personeelsmarkt niet aan bod, waar na zij een mbo-bakkersopleiding volgde in Amsterdam. Zij heeft daar achteraf veel aan te danken. “Ik bouwde structuur op, kreeg aanvullende bijstand en goede begeleiding van de GGZ”, zegt ze op de website van de PvdA, volgens haar nog steeds de partij die er voor zorgt dat “iedereen de kans krijgt weer op te krabbelen als het tegenzit.”

Samenleving

De wethouder, die evenals Anneke Bakker van Saam fragmenten uit het boek voorlas, herinnerde aan een wat waarnemend burgemeester Eenhoorn altijd in het Engels zei en wat men zichzelf moet zijn en niet bang bijzonder te wezen. Autisme drijft tot eenzaamheid, omdat men anders is dan de meesten in de samenleving. Daar heeft Bouwman ook last van gehad, maar zij zegt in haar boek dat zij grip moest krijgen op het leven, wat haar kennelijk is gelukt. In die zin heeft haar ‘Meedoen met mensen’ ook therapeutische waarde. Eigenlijk heeft de wethouder ook een neurose, zei hij. “Ik ben homo.” Maar de samenleving is heel anders gaan kijken n aar mensen die anders zijn, liet hij er op volgen. In wezen ligt het aan de samenleving als die anders zijn niet pruimt, viel uit zijn woorden op de maken.

Daar kwam ook op neer wat Rosalie Bouwman zei. Het is even belangrijk als moeilijk jezelf te zijn, vertelde ze. “De diagnose Autisme heeft mij echt geholpen.” En uit haar boek blijkt hoe zij die in haar leven verwerkt. Ze is op dit moment toch werkzaam in de culturele sector, waarvoor zij ook haar opleiding genoot.

Op de foto: Rosalie Bouwman, haar boek signerend (rechts) en Anneke Bakker van uitgeverij SAAM.

1 REACTIE

  1. Alle lof dat u zo voor uw beperking uitkomt. Het maakt het ook minder eng voor anderen die hier nooit mee te maken hebben gehad.
    Jammer genoeg heersen er over allerlei beperkingen vooroordelen. Ik heb hetzelfde mee mogen maken met mijn epilepsie. Soms word je direct niet meer voor vol aangezien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.