Opvang van Oekraïense vluchtelingen is geen verhuur. Daar komt het antwoord van B en W op neer op schriftelijke vragen van raadslid Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen. Eigenaar Woonzorg van voormalige zorginstelling De Olmenhof onderzoekt met de gemeente of het complex gebruikt kan worden voor opvang van Oekraïners, als de huidige bewoners er uit zijn.

Die hadden een huurovereenkomst met Woonzorg die volgend jaar op 1 april afloopt. Woonzorg besloot in 2014 tot verhuur, maar dat mag volgens de leegstandswet maar tien jaar.

Misverstand

Het is dus een misverstand dat de huidige tijdelijke bewoners van Olmenhof plaats moeten maken voor Oekraïense vluchtelingen, laat de gemeente weten.

Bewoners waren vanaf het begin van op de hoogte van de leegstandswet-verplichting, zegt het college verder. “Om het gebouw gedurende de ontwikkeling tot een mogelijk nieuw woonzorgcomplex toch een maatschappelijke invulling te geven en niet nodeloos leeg te laten staan, onderzoeken de gemeente en Woonzorg Nederland of de locatie, na het vertrek van de huidige bewoners, tijdelijk te gebruiken is voor de opvang van Oekraïense ontheemden.”

Klein

Overigens is volgens B en W een verblijf van meer dan één persoon op kleine kamers, waar ramen niet open kunnen en niet kan worden gekookt, vaak onhoudbaar. “Daarom onderzoekt de gemeente alternatieve opvanglocaties (…). Voorwaarde is dat het geen vertraging oplevert in de realisatie van een nieuw woonzorgcomplex.” Het college heeft dan ook nog geen besluit genomen over de opvang van ontheemden uit Oekraïne. Als dat wel zo is, krijgt de raad dat te horen.

Muurvast

Van Rietschoten wees er ook op dat de woningmarkt voor jongeren in Amstelveen ‘muurvast’ zit en zij vroeg het college welke mogelijkheden het ziet voor de opvang van de huidige tijdelijke bewoners van de Olmenhof. Maar de meesten zijn er in geslaagd een nieuwe woonruimte te vinden, antwoorden B en W.  “Helaas kunnen wij niets betekenen voor mensen die nog op zoek zijn naar een woning. De gemeente kan voor de tijdelijke bewoners van de Olmenhof geen uitzondering maken in de woningtoewijzing en verwijst hen naar de reguliere urgentieregeling of naar de Regenbooggroep voor noodhulp / opvang.”

 Kalkbranderij

De start van woningbouw aan de Kalkbranderij vindt pas in de loop van 2024 plaats. Van Rietschoten vroeg ook of de mensen uit de Olmenhof daar dan terecht kunnen en haar fractie meent dat dan het percentage woningen voor Amstelveense jongeren omhoog moet ten koste van het aantal daar op te vangen Oekraïense vluchtelingen.

Het college liet weten dat het project Kalkbranderij specifiek is bedoeld om jongeren (tussen 18 en 28 jaar) te huisvesten en Oekraïense ontheemden op te vangen. “De huidige Olmenhofbewoners passen alleen in deze doelgroep als zij tussen de 18 en 28 jaar oud zijn. Daarbij komt dat we een subsidie aanvragen voor de bouw van de woningen op de Kalkbranderij zodra het Rijk de Stimuleringsregeling flex- en transformatiewoningen openstelt. Een van de subsidievoorwaarden is dat 30% van de woningen wordt gereserveerd voor Oekraïners of statushouders.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.